Ruski tanki armata opremljeni s podobnim radarjem kot Suhoj T-50

by Urednik

RUSKA OKLEPNA VOZILA IN LOVCI 5. GENERACIJE Z RADARJEM Ka BAND

Nova ruska težka oklepna vozila zasnovana na podvozju tanka armata (armada) bodo opremljena z radarji podobne tehnologije kot jih bodo imeli vgrajena ruski letala 5. generacije – lovci Suhoj T-50.

Glede na dokumente ruskega ministrstva za industrijo in trgovino, naj bi bila nova bojna oklepna vozila zasnovana na enotni  gosenični platformi armata opremljena s takšnimi radarskimi sistemi  do leta 2015.

Rusko podjetje Uralvagonzavod je na osnovi tanka armata razvilo univerzalno platformo za težka vozila z gosenicami za različne namene. Modularni koncept bo omogočil, da iz te zasnove razvijejo oklepna vozila opremljena tako z raketnimi in artilerijskimi orožji kot tudi za zračno obrambo.

Celotna zasnova novih oklepnih vozil bo modularna, kar bo omogočilo, da se vse komponente (radarski, elektronski, namerilni sistemi,….) zamenja v zelo kratkem času.

Oklepna vozila na platformi tanka armata
Oklepna vozila na platformi tanka armata
Oklepna vozila na platformi tanka armata
Oklepna vozila na platformi tanka armata

Glavne bojne tanke armata bodo opremili z radarskim sistemom ka-band (26,5-40 GHz) z aktivnim faznim skeniranjem (AESA), narejen iz keramičnih tehnologij, ki prenesejo ekstremne temperature. Takšen radarski sistem se uporablja tudi v novih Suhojih T -50 PAK FA, ki spadajo med lovce 5. generacije. Radar ka-band nameščen na oklepnih vozilih bo pripomogel pri izpolnjevanju obrambnih in napadalnih nalog.

Radar AESA za lovca Suhoj T-50

Dmitrij Rogozin, namestnik predsednika ruske vlade, je že pred časom dejal, da bodo tanki armata in preostala oklepna vozila na tej platformi, vstopila v Rusko vojsko v letih 2014-2015. Razvoj radarskih tehnologij (radarja Ka band oz. Kay-Ay Band) in njihova množična proizvodnja naj bi se začela v začetku leta 2016, so sporočili iz podjetja Minpromtorg.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Prototip tanka armata

Povezani članki