Poljska začenja proces nabave novega bojnega letala

by Urednik

BODO POLJAKI LOVCE MIG-29 ZAMENJALI Z NEVIDNIMI F-35?

Poljsko ministrstvo za nacionalno obrambo je uradno začelo proces nabave novih bojnih letal, s katerimi bodo zamenjali floto zastarelih lovcev MiG-29 in Su-22.

 Poljski inšpektorat za oborožitev je v analizi preden so dali razpis v javnost zapisal (23. novembra 2017) da bo letalo večnamensko, namenjeno tako ofenzivnim kot defenzivnim nalogam proti morebitnemu nasprotniku v podpori kopenskim, mornariškim in posebnim operacijam. Ta navedba povsem jasno opredeljuje, da gre za zmogljivosti letala 5. generacije, procedura nabave pa poteka v sklopu programa Harpia (krilata pošast s kremplji in žensko glavo – orel krvoses).

Visoki poljski vojaški uradniki naj bi izjavili, da bi Poljska lahko v okviru programa harpia kupila dve eskadrilji lovcev F-35A lightning II, skupaj torej 32 letal, poročajo poljski mediji. V primeru nabave večnamenskega bojnega letala bi analitično-konceptualna faza nabave lahko trajala do decembra 2018, zaradi zapletenosti programa pa bi se proces lahko še podaljšal.

Poljske letalske sile imajo v svoji oborožitvi 31 sovjetskih lovcev MiG-29A/UB, 36 ameriških lovcev F-16C in 32 lovskih bombnikov Su-22.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki