Rusija lahko proda sirske mige Srbiji

by Urednik

RUSIJA BO ZARADI MEDNARODNIH SANKCIJ PRELOŽILA DOBAVO LOVCEV MIG-29 SIRIJI

Rusija lahko lovce MiG-29M/2M, ki so jih izdelali za Sirijo po pogodbi iz leta 2007, proda drugemu naročniku, zato jih bodo verjetno ponudili tudi Srbiji.

Za nakup letal MiG-29M/2M se omenjata dva potencialna kupca: Ruske letalske sile ali Republika Srbija, poroča ruski časopis Komersant. Kot navajajo pa to ne pomeni, da ne bodo izpolnili obveznosti iz pogodbe s Sirijo, nameravajo jo le preložiti v obdobje 2016/17. Za sedaj je dobava lovcev Damasku nemogoča, saj so proti režima Bašarja Asada uvedli mednarodne sankcije.

Končna odločitev o usodi delno sestavljenih bojnih letal, namenjenih Siriji, pa še vedno ni sprejeta. Ena od variant je tudi, da iz sklopov letal za Sirijo sestavijo šest letal za Vojno letalstvo Srbije. Pogovori o tem so se s srbskim obrambnim ministrstvom sicer začeli že pomladi leta 2013, ruske oblasti pa so celo načrtovale izvozni kredit za Srbijo, namenjen nakupu lovcev MiG-29M/M2, zaključni dogovor pa še ni bil podpisan.

Rusija že več let ponuja zadnjo različico lovca MiG-29 Srbskim letalskim silam, v letu 2012 pa so jim ga predstavili tudi na aeromitingu v Batajnici, kar si lahko ogledate spodaj v videoposnetku.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Rusija in Srbija naj bi že v letošnjem letu podpisali sporazum o vojaško-tehničnem sodelovanju – tudi pri proizvodnji streliva in oklepnih vozil.

Srbija namerava kupiti več lovcev MiG-29M/M2 fulcrum bojnih letalih iz Rusije, saj so srbski piloti so že usposobljeni za letenje teh bojnih letal.

 .

Ruski mediji so potrdili informacijo srbskih kolegov, da Srbija načrtuje nakup šestih lovcev MiG-29M/M2 in dveh radarskih postaj od Rusije.

.

VIDEO: Nastop lovca MiG-29M/2M na letslkem mitingu v batajnici leta 2012

Povezani članki