Ukrajina bo začela izdelovati oklepnike dozor-B 4×4

by Urednik

ZARADI RAZMER V UKRAJINI BO STEKLA PROIZVODNJA LAHKIH OKLEPNIKOV DOZOR-B 4X4

Ukrajinske oblasti napovedale začetek proizvodnje lahkih izvidniških oklepnikov dozor-B 4×4, ki so izredno primerna za boje v naseljenih območjih, kakršni se odvijajo v zadnjih tednih na vzhodu Ukrajine.

Potem ko je pred dnevi ukrajinski vojaški analitik Dmitry Tymchuk zapisal, da Ukrajina nima primernih oklepnih vozil za protiteroristične operacije in kot rešitev navedel lahka izvidniška oklepna vozila dozor-B 4×4 (o tem smo pisali v novici: “Ukrajinska oklepna vozila BTR so ››krste na kolesih‹‹”), so se ukrajinske oblasti že zganile in napovedale začetek množične proizvodnje le tega.

Aleksander Turčinov, začasni Ukrajinski predsednik, je v sredo 2. junija 2014 tako že sporočil, da bo Ukrajina začelo masovno proizvodnjo lahkih oklepnih vozil dozor-B, ki jih bodo predali v uporabo ukrajinski Narodni gardi. Turčinov je začetek proizvodnje obelodanil med obiskom vadbišča Čugujev v vzhodni regiji Harkov, kjer je pregledal stanje enot opremljenih s srednje težkimi oklepnimi in specialnimi vozili, ki se uporabljajo tudi v vojaških operacijah v vzhodni Ukrajini.

“Lahko oklepno izvidniško vozilo dozor-B je trikrat cenejše kot oklepno vozilo BTR-4E, hkrati pa je dokazala svojo učinkovitost na bojišču. Danes lahko to vozilo pričakujejo v Narodne gardi,” je dejal Turčinov.

Vojaški strokovnjaki opozarjajo, da bo trajalo nekaj mesecev, da bodo začeli serijsko proizvodnjo oklepnika dozor-B 4×4. Poljska je od Ukrajine že pred meseci kupila licenco za to lahko terensko vozilo, ki ga bodo uporabljali v Poljski vojski.  Lahko se tudi dogodi, odvisno od razmer v Ukrajini, da bi Poljaki izdelovali dozorje za Ukrajinsko vojsko, saj sta se državi v zadnjem mesecu večkrat dogovarjali za začasno selitev dela obrambne industrije iz Ukrajine na Poljsko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

“Ukrajinska oklepna vozila BTR so ››krste na kolesih‹‹”

Ukrajinsko oklepno vozilo BTR-80

 

Povezani članki