Usoda hrvaških letal MiG-21 in helikopterjev Mi-8 na remontu v Ukrajini

by Urednik

HRVAŠKA POSODABLJA LOVCE MIG-21 IN HELIKOPTERJE MI-8 V UKRAJINI

Posodobitev hrvaških lovcev MiG-21 v ukrajinskem mestu Odesa poteka nemoteno, medtem ko Hrvaška dodatnih štirih helikopterjev Mil Mi-8 verjetno ne bo poslala na posodobitev v Sevastopol.

Po bolj ali manj alarmantnih novicah iz nemirov, ki pretresajo  Ukrajino, so o stanju hrvaških bojnih letal, ki so v Ukrajini na remontu, spregovorili tudi v Ministrstvu za obrambo Hrvaške, kot piše hrvaški spletni portal Obris. Na precej nenavaden način glede na ustaljeno prakso so medije poklicali na tematski sestanek, ki mu je sledila tiskovna konferenca. Na njej so sporočili, da v Odesi, kjer so na remontu hrvaški migi, ni nemirov,  in da posel poteka nemoteno (s pripombo, da dela tako ali tako zamujajo). Kot so poudarili predstavniki hrvaškega obrambnega ministrstva naj bi ne bilo razlogov za prekinitev remonta, če pa bi do tega prišlo, naj bi Hrvaška reagirala na primeren način. Trenutni položaj Ukrajine prestavlja »višjo silo«, ob izvajanju postopka javnega naročila  in podpisu pogodbe pa je bilo mirno, ukrajinski remontni zavod pa je bil še v času nekdanje ZSSR referenčna ustanova za vse remonte migov.

V ukrajinskem remontnem zavodu poleg remonta hrvaških lovcev MiG-21 izvajajo tudi posodobitev, je na tiskovni konferenci pojasnil odgovorni za nabave v hrvaškem obrambnem ministrstvu polkovnik Željko Šimić, vodja projektne ekipe za remont lovcev MiG-21. V hrvaške lovce bodo namreč vgradili novo navigacijsko opremo češkega proizvajalca ČLS.

“Novi” hrvaški lovci MiG-21

 Vsebinsko se ta izjava navezuje na izjavo brigadnega generala Dražena Ščurija, poveljnika Hrvaškega vojnega letalstva in zračne obrambe, ob prevzemu prvih dveh helikopterjev Mi-8MTV – od skupaj osmih – iz remonta. Medtem ko je remont letal in njihovih motorje potekal skladno z dogovorjenimi termini, se je zapletlo pri integraciji navigacijskih sistemov češkega podjetja Česká letecká servisní a.s.  –  ČLS, ki deluje na letališču Kbely pri Pragi. Slednji pretvarjajo analogni signal v digitalnega in obratno.

ČLS je Hrvatom ponudil rešitev navigacijskega sistema, ki je zasnovan za uporabo na transportnih letalih in helikopterjih, pokazalo pa se je, da je sistem na bojnih letalih pri večjih vertikalnih in horizontalnih evolucijah neučinkovit. Kot ugotavljajo, naj bi bilo s pretvorbo analognega v digitalni signal vse  v redu, ne pa tudi obratno, kajti na ruskem navigacijskem indikatorju na instrumentalni plošči podatki niso pravi. Češki proizvajalec naj bi že iskal rešitev, pri tem pa uporabil drugačne vmesnike, ustreznejše za bojna letala in obremenitve na teh letalih. Hrvaški izvedenci pa se pri tem sprašujejo, ali bo ta sprememba izvedljiva v obstoječem cenovnem okviru, ki je sklenjen v »paketni obliki«.

Hrvaška pa zaradi razmer na Krimu najbrž ne bo napotila na remont štiri helikopterje M-8 v ukrajinski remontni zavod v Sevastopolu. Že lani so po pogodbi v sodelovanju med Letalsko tehničnim centrom v Veliki Gorici in ukrajinskim remontnim zavodom iz Sevastopola obnovili dva helikopterja, štirje pa so razstavljeni v Letalskem tehničnem centru v Veliki Gorici. Nekateri hrvaški izvedenci so mnenja, da gre za malomarno napako hrvaškega   vojaškega vrha. Neuradno proučujejo možnost napotitve helikopterjev n kakšen drug remontni zavod izven področja Krima, odločitev pa naj bi sprejeli v dveh mesecih.

Pripravil: B. Knific, foto: Plainspoters, Airliners, Military Photo

VIDEO: Odlična predstavitev Hrvaških letalskih sil

(Hrvatsko ratno zrakoplovstvo)

Hrvaške težave z vojaško opremo
Zaradi zamud dobaviteljev hrvaške oborožene sile še vedno čakajo na letala Mig-21, helikopterje Mi-8 in oklepnike Patria AMV 8×8.

.

Hrvaške letalske sile bodo bogatejše za 5 “novih” lovcev MiG-21, ki se bodo pridružili trem MiG-21bis D in štirim dvosedim MiG-21UMD

.

Mozambik, Hrvaška in Indija z lovci MiG-21 še vsaj 10 let
Mozambik modernizira lovce MiG-21 v Romuniji, Hrvaška v Ukrajini, Indija pa odlaša z upokojitvijo.

.

Črnogorski zračni prostor bodo varovali hrvaški lovci
Hrvaška, Črna gora, Bosna in Hercegovina in Makedonija se dogovarjajo, da bi Hrvaške letalske sile varovale zračni prostor vseh štirih držav.

Povezani članki