Aero Vodochody obudil proizvodnjo letal L-159 alca

by Urednik

NA ČEŠKEM ZAGNALI PROIZVODNJO ZA ENO LETALO AERO L-159 ALCA

Češki proizvajalec letal Aero Vodochody je ponovno začel s proizvodnjo novega L-159 alca (napredno lahko bojno letalo), sestavili pa naj bi vsaj eno dvosedežno letalo za potrebe Iraških letalskih sil.

Na novo sestavljeno lahko jurišno letalo Aero L-159 bo prvo izdelano po letu 2003, ko je zadnji L-159 ALCA zapustil proizvodno linijo. Med leti 1997 in 2003 so jih na Češkem izdelali 72 za potrebe Čeških letalskih sil, ki pa jih uporabljajo le 21 (od tega 5 dvosedežnih različic T1). Preostale so označili za presežek in jih dolga leta prodajali (večino prodanih v letu 2015).

Ameriškima zasebnima družbama Draken in Lewis, ki se ukvarjata z usposabljanjem pilotov oz. posojo letal (Ameriškim letalskim silam), jim je uspelo prodati 24 letal (od tega Lewis 3). V lanskem letu so se za nakup odločili tudi Iračani, ki so naročili 15 letal Aero L-159 alca, od tega 13 enosedežnih L-159A in 2 dvosedežna L-159T1 (trainer – trenažno letalo).

Kot je zaslediti po informacijah iz Češke, so morali zagnati proizvodno linijo prav za eno od Iraku prodanih dvosedežnih L-159T1. Najverjetneje preostala letala, ki jih imajo Češke letalske sile v rezervi – na skladiščenju, niso več primerna za prodajo.

Po nekaterih informacijah si sedaj Čehi prizadevajo pridobiti nove kupce za letala L-159 alca, predvsem v Afriki in Južni Ameriki, da bi še nekaj mesecev ohranili ponovno zagnano proizvodno linijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki