Airbus zahteva od Nemčije 900 milijonov € odškodnine za eurofighterje

by Urednik

NEMČIJA PREKLICALA NAROČILO ZADNJE SERIJE LOVCEV EUROFIGHTER

Airbus zahteva od Nemčije 1,3 milijarde dolarjev (900 milijonov €) odškodnine za preklic naročila za zadnjo serijo 37-ih lovcev Eurofighter typhoon, je objavil nemški časopis Handelsblatt.

Prejšnji teden smo v sklopu članka Kitajska najboljši “prodajalec” lovca F-35 pisali o tem, da se je nemški parlamentarni odbor za obrambo odločil preklicati naročilo še zadnjih 37-ih eurofighterjev od skupno načrtovanih 180. Tako o podatke preklicu naročila kot o morebitni odškodnini pa zaenkrat ni potrdila še nobena od vpletenih strani.

Nemški odbor za obrambo je zasedal in se odločal o (ne)naročilu lovcev prejšnji teden na seji za zaprtimi vrati, kjer naj bi parlamentarci izvedeli tudi Airbusovo zahtevo po odškodnini.

Konzorcij Eurofighter, ki je največji obrambni program v Evropi, je skupni projekt podjetij Airbus, BAE Systems in Finmeccanica.

Nemško bojno letalo Eurofighter typhoon

Ocenjena vrednost novega lovca Eurofighter typhoon, različica tranche 3A, je 123 milijonov USD (90 milijonov €). Glede na zgornje navedbe, naj bi od Nemčije le Airbus zahteval odškodnino v vrednosti 10-ih letal, medtem ko za preostali dve podjetji, ki sodelujeta v projektu podatki o odškodnini (še) niso znani…

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Veliko zanimanje azijsko-pacifiških držav za lovca F-35, Italija želi prepoloviti naročilo, Nemčija pa se odpoveduje zadnjemu naročilu lovcev Eurofighter typhoon.

.

VIDEO: Nemški dokumentarec o lovcu Eurofighter typhoon

Povezani članki