Albanija kupila oborožitvene postaje za patruljne čolne

by Urednik

ALBANSKA MORNARICA DOBIVA SODOBNE OBOROŽITVENE POSTAJE NEXTER NARWHAL

Albanska mornarica je pri francoskem podjetju Nexter naročila štiri daljinsko vodene mornariške oborožitvene postaje narwhal s topom 20 mm, ki jih bodo namestili na patruljne čolne razreda Iliria (Damen Stan 4207). V dobavo je vključeno tudi 20mm strelivo proizvajalca Nexter in vzdrževanje opreme.

Pogodba zajema dobavo štirih daljinsko vodenih sistemov Nexter narhwal s katerimi bodo opremili patruljna plovila Stan 4207, ki so v službi v Albanskem mornarice leta 2008. Prvi patruljni čoln razreda Iliria oz. Damen Stan 4207 so naredili na Nizozemskem, preostale tri pa po licenci v albanski ladjedelnici Pashaliman.

Prvi dve oborožitveni postaji narwhal bosta dobavljeni ob koncu leta 2017, naslednji dve pa v drugi polovici leta 2018. S tem nakupom si želi Albanska mornarica, Albanija je članica Nata od leta 2009, okrepiti svoje sodelovanje v operacijah za pomorski nadzor, boj proti piratstvu in pomorske misije iskanja ter reševanja.

Nexter je v oborožitveni postaji narwhal združil 20 mm top 20M621, visokozmogljive dnevno-nočne elektro-optične kamere in senzorje za spremljanje premikajočih se ciljev. Sistem je tako primeren za nadzor in različne misije pomorske policije, kot tudi za prestrezanje in samoobrambne operacije v času stalno razvijajočih asimetričnih groženj.

Pripravil: A. Knific, foto: Nexter, Military Forum

Povezani članki