Albanija želi dodatne 4 helikopterje UH-60 black hawk

by Urednik

SIGNALI ZA BALKANSKI CENTER ZA VZDRŽEVANJE HELIKOPTERJEV BLACK HAWK

Albanija je zaprosila Združene države za možnost pridobitve dodatnih štirih srednjih helikopterjev Sikorsky (podjetje v lasti Lockheed Martina) UH-60 black hawk s štirimi kraki glavnega rotorja, in dvema turbogrednima motorjema kot del prizadevanj za posodobitev opreme Albanskih letalskih sil (Forca Ajrore) s skupaj 6 helikopterji black hawk.

Namero je razkril albanski obrambni minister Niko Peleshi v intervjuju, ki sta ga 27. januarja 2023 v ZDA predvajali državna novičarska mreža in mednarodna radijska postaja Voice of America (VoA). Peleshi je dejal, da so se z Washingtonom dogovorili za dodatna dva letalnika istega tipa (za katera je že znano, da sta presežek ZDA) in sta že plačana, dobava v Albanijo pa je predvidena proti koncu leta.

»Nakup helikopterjev black hawk ni le kupoprodajna transakcija,« je dejal Peleshi in pojasnil, da bo Albanija dejansko dobila celoten paket, v okviru katerega bodo ZDA zagotovile tudi nekajletno vzdrževanje v sklopu programa državnega partnerstva med Albanijo in Nacionalno gardo vojske New Jerseyja.

Ko je nadalje govoril o izzivih, ki prihajajo z dobavo UH-60, je albanski obrambni minister dejal, da bi lahko koncept pametne obrambe, ki ga spodbuja Nato, uveljavil pri oblikovanju skupnega vzdrževalnega centra za helikopterje black hawk z drugimi balkanskimi državami, ki se zanimajo za iste letalnike. V ta namen je Albanija že imela pogovore s sosednjima Severno Makedonijo in Kosovom, je dejal Peleshi.

Natančen model obeh helikopterjev, ki bi ju Albanija dobila letos, ostaja neznanka, čeprav je logično domnevati, da bo mala balkanska država najverjetneje dobila tipa UH-60A (Alpha) ali UH-60L (Lima). Enigma je tudi model dodatnih 4 helikopterjev, za katere se zanima Tirana.  Be bo šlo za novozgrajene helikopterje, bodo zagotovo v sedanjem proizvodnem standardu – model UH-60M (Mike), kakršen je bil nedavno dobavljen Hrvaški in Latviji.

Ob pojasnilu, da Albanija in ZDA trenutno delata na 31 obrambnih projektih, je Peleshi poudaril zadovoljstvo nad sodelovanjem z Lockheed Martinom in izpostavil uspešno uporabo radarskega sistema tega podjetja, ki je bil nameščen na gori Midë (v okrožju Pukës v severnem albanskem okrožju Skadra), ki daje dragocene informacije tudi za zaveznici v Natu Grčijo in Italijo, ki sta odgovorni za nadzor nadzračnim prostorom Albanije.

Mobilni radar AN/TPS-77 L-pas (1,2 GHz do 1,4 GHz) dolgega dosega z aktivnim elektronskim skeniranjem tridimenzionalnega zračnega niza je začela delovati novembra 2020 približno 85 km severovzhodno od Tirane na nadmorski višini 1680 metrov. Nadzorni radar ima doseg 470 km, kar omogoča Albaniji nadzor zračnega prostora daleč onkraj njenih meja: onkraj Plovdiva (Bolgarija) na vzhodu, onkraj Barija (Italija) na zahodu, onkraj Novega Sada (Srbija) na severu in vse do Patre (Grčija) na jugu.

Pripravil: I. Božinovski, foto: Wikipedia

Povezani članki