Ali je možen spopad ZDA in Rusije v Siriji?

by Urednik

RUSKA LETALA NAJ BI NAPADLA AMERIŠKO-BRITANSKO VOJAŠKO BAZO V SIRIJI

Kot poročajo medijo, naj bi ruske Vesoljsko-letalske sile v Siriji sredi julija raketirale ameriško-britansko vojaško bazo v Siriji. V ruskem obrambnem ministrstvu te novice niso potrdili, so pa sporočili mnenje, da so vojaki mednarodne koalicije izpostavljeni nevarnostim zaradi odsotnosti koordinacije med Rusijo in zahodnimi državami.

Časopis Wall Street Journal je pred dnevi objavil gradivo o raketiranju ameriško-britanske baze v Siriji, ki so ga 16. junija 2016 izvedle Ruske letalske sile. Sporočili so, da je bila cilj napada skrivna baza v Al Tanafu na jugovzhodu Sirije, iz katere so delovali tako sirski uporniki kot specialne enote ZDA in Velike Britanije, ki so v Sirije prisotne v okviru zahodne koalicije v boju proti teroristični organizaciji Islamska država.

Viri Wall Street Journala poročajo, da je Rusija naprej načrtovala napad na ameriško-britansko bazo, kar je Ministrstvo za obrambo Ruske federacije zavrglo in prek svoje predstavnika izjavilo, da so se pripadniki koalicijskih sil znašli v coni delovanja ruskih Vesoljsko-letalskih sil po krivdi lastnega poveljstva, ki je zavrnilo koordiniranje operacij z Moskvo v Siriji.

Slučaj ali načrtovana akcija?

Vojaški analitik ruske tiskovne agencije TASS Viktor Lovitkin meni, da so bili cilj napada v Al Tanafu teroristi: »Ministrstvo za obrambo Rusije ni vedelo, da so to bazo uporabljali Američani in Angleži.« V tej bazi naj bi se nahajali – po trditvah ruskega analitika – predstavniki terorističnih organiacij, kot je Al Nusra.

Na drugi strani je predavatelj katedre za politične znanosti univerze „Visoka šole ekonomije“, arabist Leonid Isajev mnenja, da je verzija časopisa Wall Street Journal prepričljiva, saj naj bi Rusija tako Američanom in njihovim zaveznikom poslala signal, da je odsotnost koordinacije zelo nevarna, kar naj bi imelo tudi učinek. „Razgovori Lavrova in Kerryja  naj bi (po raketiranju baze) se nanašali na ugotovitev, da je potrebno vzpostaviti rusko-ameriško koordinacijo v Siriji, še dodaja Isajev.

Neposreden spopad ni nikomur v interesu

Položaj, v katerem naj bi je Rusija raketirala ameriško-britansko bazo, deluje grozeče, vendar je bila reakcija na napad vzdržna. Predstavniki ameriških in britanskih oblasti niso komentirali tega incidenta, če ne upoštevamo sporočila Pentagona 18. junija, po katerem so predstavniki ruskih in ameriških oboroženih sil podrobno proučili situacijo in si prizadevajo storiti vse, da bi se takšni primeru v prihodnje ne ponavljali.

V napadu ni bilo žrtev med ameriškimi in britanskimi vojaki, zato naj bi bila tudi reakcija uradnih predstavnikov teh dveh držav in vojska tako vzdržna. Ruski analitiki so prepričani, da naj bi bila cilj napada skupina sirskih opozicijskih sil, ne pa pripadniki sil zahodne koalicije, češ da Rusija ne bi raketirala njihovih sil v Siriji. Tako Rusija kot ZDA naj bi si bili popolnoma na jasnem, da bi neposreden spopad med obema lahko izzval resen konflikt, ki pa si ga ne ena ne druga stran ne želita.

Zaradi problemov koordinacije je Rusija že pozvala ZDA k tesnejšemu sodelovanju v Siriji, od ZDA pa pričakuje soglasje glede spiska terorističnih skupin in natančne koordinate opozicijskih sil, ki so lojalne zahodni koaliciji, da bi se njihove lokacije ne našle na spisku ciljev ruskih Vesoljsko-letalskih sil. Po mnenju številnih pa naj bi ta možnost še ne bila tako kmalu uresničena.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki