Alžirska mornarica izstreljuje rakete tipa kalibr club-S iz podmornic razreda 636 kilo

by Urednik

ALŽIRIJA PREIZKUŠA NOVE RUSKE PODMORNICE IN RAKETE

Alžirska mornarica je med nedavnim preizkusom uničila kopenske cilje z dvema manevrirnima raketama, izstreljenima iz  dveh podmornic razreda kilo 636, ki jih je pred kratkim kupila od Rusije, piše v uradni izjavi alžirskega obrambnega ministrstva. Po podatkih na spletni strani Menadefense so uporabili rakete club-S kalibr.

Alžirska mornarica je v nedeljo, 29. septembra, v Oranu v zahodni Alžiriji že drugič izvedla vajo, v kateri je preizkusila pravo strelivo in zadnji dve iz Rusije nabavljeni podmornici razreda kilo 636, navaja sporočilo za javnost iz ministrstva za nacionalno obrambo (DND). V vaji so prvič delovali na kopenske cilje, potekala pa je pod nadzorom generalpolkovnika Ahmeda Gajda Salaha, načelnika generalštaba Alžirske ljudske armade (ANP) in namestnika ministra za nacionalno obrambo.

»Poveljnik obrambnega štaba Narodne ljudske vojske je nadziral izvajanje raketne vaje iz dveh podmornic proti kopenskim ciljem”, piše v izjavi in ​​navaja, da je “ta vaja namenjena zagotavljanju operativne učinkovitosti teh dveh podmornic.«

»Tako je bilo streljanje uspešno izvedeno, raketi sta z veliko natančnostjo uničili kopenska cilja, kar pomeni dobro pripravljenost in usposobljenost posadk za uporabo različne opreme in oborožitve, potrjuje pa tudi napredek in pripravljenost, ki jo je dosegla alžirska mornarica enot v zadnjih letih,« je še zapisano v izjavi.

V izjavi za rusko spletno stran Sputnik, alžirski strokovnjak za vojaške zadeve in izdajatelj informacijske spletne strani  Menadefense Akram Kharief navaja, da so »uporabljene rakete tipa kalibr club-S (prenosna različica), enake tistim, ki jih uporablja ruska vojska v Siriji«.

Alžirske podmorniške sile sestavlja šest podmornic, vključno s štirimi povsem novimi razreda kilo 636 in dvema razreda kilo 877EKM, ki sta bili nabavljeni v osemdesetih letih in modernizirani v Rusiji med letoma 2005 in 2010.

Vsestranska dizelsko-električna podmornica projekta 636 varšavljanka (izboljšani razred kilo, po Nato kodi) spada v podmornico tretje generacije. Strokovnjaki Nata jo v svoji presoji imenujejo “črna luknja”. To potopno sredstvo ima spodriv 2.350 t v površini in 3.950 t pri potopitvi ter hitrost od 17 do 20 vozlov. Podmornica ima 45 dni avtonomije, opremljena je lahko s štirimi manevrirnimi raketami kalibr, 18 torpedi 533 mm (šest cevi) in 24 min ter se potopi do globine 300 m, posadka pa šteje 52 podmorničarjev.

To podmornico kupujejo tudi  številne druge države, trenutno namreč podmornice razreda kilo poleg Rusije uporabljajo še alžirska, vietnamska, indijska, iranska in kitajska vojna mornarica.

Pripravil: B. Knific, foto: Alžirsko obrambno ministrstvo

 

Povezani članki