Američani ruske pilote obtožujejo “neprofesionalnega” prestrezanja

by Urednik

NEUSTREZNO RUSKO PRESTREZANJE PATRULJNIH LETAL P-8A poseidon

Ameriški uradniki so včeraj po diplomatskih kanalih stopili v stik z ruskimi uradniki, da bi izrazili zaskrbljenost. Američani ruske pilote obtožujejo “neprofesionalnega” prestrezanja patruljnih letal P-8A poseidon, je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona, stotnik Mike Kafka.

Kafka je povedal da so Rusi konec prejšnjega tedna nad Sredozemskim morjem prestregli tri patruljna letala P-8 poseidon, ki pripadajo Ameriški mornarici. Po Kafkinih besedah ​​se je to zgodilo v zračnem prostoru nad nevtralnimi vodami 12. in 13. februarja 2022. Kljub dejstvu, da nihče ni bil poškodovan, so ZDA izrazile zaskrbljenost nad dejanji ruskega vojaškega letalstva.  

“Čeprav nihče ni bil poškodovan, lahko takšne interakcije pripeljejo do napačnih izračunov in napak, ki vodijo do nevarnejših posledic. Združene države bodo še naprej delovale varno, profesionalno in v skladu z mednarodnim pravom v nevtralnih vodah in zračnem prostoru. Pričakujemo, da bo Rusija storila enako,” so v izjavi zapisali Američani.

Neobičajni poziv Washingtona Rusiji, naj sledi zgledu ZDA, je prišel, ko je Ruska vojska skoraj sočasno, 13. februarja 2022, v ruskih teritorialnih vodah blizu Kurilskih otokov odkrila podmornico Ameriške mornarice. Odkrivanje je, kot se je izkazalo, iz ozemeljskih voda »pregnala« podmornico.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki