Ameriška podmornica prvič preizkusila podvodno robotsko plovilo v operaciji

by Urednik

AMERIČANI Z AVTONOMNIM PODVODNIM PLOVILOM IZVIDOVALI V SREDOZEMLJU

Ameriška mornarica je prvič uporabila podvodno robotsko plovilo v vojaški operaciji in sicer v Sredozemskem morju, kjer je bila zadnja dva meseca na nalogi ameriška jedrska podmornica USS North Dakota razreda virginia (block III).

Ameriška mornarica je podmornico USS North Dakota poslala v Sredozemlje prav z nalogo preizkusiti robotsko (avtonomno) podvodno plovilo Hydroid (del Kongsberga) remus 600 v operaciji izvidovanja in zbiranja podatkov, je potrdil kapitan Douglas Gordon, poveljnik ameriške podmornice.

Gordon je novinarjem dejal, da so dokazali, da se robotski sistem koristno uporabljati tudi v praksi. Remusa 600 so namestili v poseben zaboj na zgornji del podmornice USS North Dakota (uporabljati so jo začeli oktobra 2014), od koder so ga lansirali. Podrobnosti (kje so izvidovali) o nalogah Gordon ni želel razkriti, kot tudi ne, ali je bilo plovilo avtomatsko upravljano, ali vodeno iz podmornice. Avtonomno podvodno plovilo remus 600, ki je opremljeno z kamero, GPS-om in sonarjem, je lahko v veliko pomoč predvsem pripadnikom posebnih enot (SEAL), ki delujejo na podmornicah tega razreda.

Pripravil: A. Knific, foto: Kongsberg, US Navy

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki