Ameriška vojska se ne želi odreči karabinki M4

by Urednik

POD VPRAŠAJEM 50-MILIJONSKI NATEČAJ ZA IZBIRO NOVE KARABINKE KOPENSKE VOJSKE ZDA

Ameriška vojska že vse od leta 2008 želi zamenjati puško Colt M4, karabinsko verzijo jurišne puške M16A2, katero uporabljajo že vse od 70-ih let. Vendar pa zaradi nekaterih kritik takraten natečaj za novo karabinko ni bil uspešen, vendar pa naj bi zdaj vsaj en izmed novih modelov imel boljše uporabne lastnosti. Kot poročajo ameriški mediji, v razpisu za novo karabinko sodeluje 8 modelov pušk, vendar  pa niso razkrili niti proizvajalcev niti modelov orožij.

Ob tem se tudi ne ve, kdaj naj bi prišlo do zamenjave, saj predstavniki Ameriške kopenske vojske še naprej zagovarjajo nadgrajeno različico karabinke M4 A1. Poveljnik glavnega štaba ameriške kopenske vojske (KoV) general Ray Odierno je že pred meseci povedal nekaj lepih besed o (po njegovem) spoštovanja vredni sedanji uradni karabinki Colt M4, ki je bila načrtovana za zamenjavo. “Moje stališče do karabinke M4 je znano, mi smo jo posodobili in dejansko je to spet izvrsten sistem”, je zatrdil general. “Meni osebno M4 zelo ugaja, prepričan sem, da je to izvrsten sistem. Naredili smo 95 izboljšav, tudi strelivo smo precej izboljšali in tudi glede tega sem resnično optimist”.

Kljub že nekaj let trajajočem natečaju za izbiro povsem nove karabinke, Ameriška kopenska vojska pospešeno dela na razvoju izboljšane različice obstoječe karabinke M4. Prenovljeno karabinko z obojestranskimi vzvodi ter izboljšanima cevjo in zaklepom so poimenovali M4 A1. V primerjavi s stroški za popolnoma novo karabinko bi takšna odločitev prinesla vsako leto več kot 10 milijonov USD prihranka, kar je usklajeno z načrtovanim zmanjšanjem velikanskega primanjkljaja (7,8 milijard USD) za vzdrževanje vojaških kontingentov v tujini.

Karabinka Colt M4 je karabinska verzija jurišne puške M16A2 iz leta 1994. Namenjena je bila sprva za potrebe nepehotnih vojakov (vozniki, kuharji,…), ki potrebujejo krajše, a avtomatsko orožje za osebno zaščito. Zaradi njene priročnosti pa je kmalu po uvedbi postala priljubljena tudi med pripadniki specialnih sil in pehotnih sil, tako da so jih začeli uvajati namesto daljših pušk iz družine M16.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Streljanje ameriških vojakov s karabinko M4

SORODNE NOVICE:

Filipinska vojska potrdila nakup 63.000 karabink M4

Filipinska vojska je 18. marca 2014 potrdila nakup 63.000 popolnoma novih avtomatskih jurišnih pušk M4, ki bodo dobavljene v več serijah do konca letošnjega leta.

ZDA bodo v Irak poslale puške M16 in M4 za boj proti skrajnežem

Ameriško obrambno ministrstvo pripravlja pošiljko z jurišnimi puškami M16 in karabinkami M4 skupaj s strelivom za Iraško vojsko.

Povezani članki