Ameriške letalske sile načrtujejo upokojitev 17 bombnikov B-1B lancer

by Urednik

USAF ZAČENJA POSTOPEN PREHOD NA BOMBNIKE B-21

Ameriške letalske sile (USAF) so napovedale, da za proračunsko leto 2021 načrtujejo upokojitev 17 bombnikov dolgega dosega B-1B lancer.

V zadnjih 18 letih so bombnike B-1B lancer v bojih sicer zelo pogosto uporabljali, pogosto so bila preobremenjena, zato so jih imenovali kar delovni konji. Na letalih B-1 so operacije na Bližnjem vzhodu in v Afganistanu zato pustile svoj pečat, kar se pozna predvsem na iztrošenosti materialov in na slabem stanju celotne flote 62 bombnikov B-1. V povprečju naj bi imeli bombniki B-1 v januarju 2020 vsak po 9.701 ur naleta.

Kot gre sklepati, so tako informacije o tem, da načrtujejo Ameriške letalske sile (USAF) postopno upokojitev strateške bombnike B-1 lancer in s tem pridobiti tudi sredstva za nove bombnike B-21 raider, pravilne. Postopoma naj bi tako upokojili vse več letal B-1, začenši z najbolj dotrajanimi in najdražjimi za popravila.

Skupaj je bilo izdelanih 100 bombnikov B-1B lancer, od leta 2017 pa jih je operativnih le še 62. Prvi bombnik B-21 raider naj bi, po prvotnih načrtih, začeli uporabljati Ameriških letalskih silah v letu 2025.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki