Ameriški lovci F-35 prvič v Estoniji

by Urednik

AMERIŠKE LETALSKE SILE Z LOVCI F-35 ZAČASNO V ESTONIJI

Par bojnih letal F-35A lightning II in približno 20 tehnikov USAF se je konec aprila iz angleške letalske baze Lakenheath preselilo v estonsko letalsko bazo Ämari in bo prvikrat sodelovalo na vojaški vaji v celinskem delu Evrope.

Letali F-35A, posadke in tehnično-podporno moštvo prihajajo iz sestave 34. lovske eskadrilje in 466. lovske eskadrilje rezerve Letalskih sil ZDA iz oporišča Hill v državi Utah v ZDA.

Prilet v Estonijo so načrtovali že dlje časa, po zatrjevanju pristojnih pa naj bi ne imel povezave s sedanjimi dogajanji, uskladili pa so ga v tesnem sodelovanju z estonsko stranjo. Z namestitvijo obeh letal F-35 in poeti naj bi se posadke in tehnično osebje privajali na evropsko bojevališče, krepili zavezništvo med evropskimi partnericami Nata in ZDA ter zagotavljali stabilnost in mir v tem delu Evrope. Gre za prvo urjenje ameriških pilotov in tehničnega osebja v Evropi, s čimer želijo preizkusiti tudi zmogljivosti tega letala v okolju izven ZDA, hkrati pa naj bi prisotnost letal in osebja pomagala pri integraciji bojnih letal pete generacije v Natovo infrastrukturo.

Osebje omenjenega moštva je začelo prihajati v Estonijo po 15. aprilu, v Estoniji pa bo ostala določen čas, v katerem se bodo spoznavali z razmerami v tem delu Evrope, potem pa se bo moštvo vrnilo v njegovo angleško izhodišče – bazo Lakenheath, kjer bodo nadaljevali z rednim urjenjem.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki