“Ameriški obrambni načrt predvideva novo hladno vojno”

by Urednik

ZDA BODO VLAGALE V KREPITEV JEDRSKIH SIL

Vsesplošna ameriška bojazen pred “rusko agresijo” je omogočila snovalcem ameriškega obrambnega načrta, ob znatni podpori posebnega svetovalca Roberta Muellerja, da predvidijo (začnejo) novo hladno vojno z Rusijo, je novo obrambno strategijo komentiral nekdanji analitik Pentagona Chuck Spinney.

Potem ko je ameriški sekretar za obrambo James Mattis pred tednom dejal, da je nova (nedavno objavljena) ameriška obrambna strategija bolj osredotočena na dolgoročno konkurenco z Rusijo in Kitajsko kot v vojno proti terorizmu. Rusija je v nosi strategiji tudi “glavni krivec” za slabenje (politične) moči zveze Nato, spreminjanje politične in gospodarske dinamike v Evropi ter na Bližnjem vzhodu.

Širitev zveze Nato, dampinške pogodbe za protibalistične rakete, intervencija v Gruziji in Ukrajini, kot tudi afera Rusiagate (rusko tiho vmešavanje v ameriško predsedniško kampanjo), zdaj zahtevajo visok davek. Pripeljale so namreč do “histerije”, ki se zdaj odraža v novi vojaški strategiji ZDA, predvsem pa vnovični vsesvetovni modernizaciji jedrskih zmogljivosti. Prednostne naloge ameriške obrambne strategije vključujejo kodiranje in blokiranje v novi hladni vojni, kot tudi ponovno vzpostavitev poslovanja za “vojaško-industrijsko  kompleks”, pojasnjuje Spinney.

Nove strahove in sovražnosti je bilo treba ustvariti, da bi nadomestili vse bolj bledo in manj verodostojno ter več kot šestnajst let trajajočo globalno vojno proti terorizmu. Nove nevarnosti so tudi prav primeren izgovor za vlaganje v konvencionalno in jedrsko orožje.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki