Ameriški predsednik Biden je ustavil prodajo F-35 v ZAE

by Urednik

BO BIDEN TUDI (ZAČASNO) BLOKIRAL PRODAJO OROŽJA V SAVDSKO ARABIJO?

Novi ameriški predsednik Joe Biden je začasno ustavil prodajo lovcev F-35 lightning II (v vrednosti približno 23 milijard USD) Združenim arabskim emiratom (ZAE), je 27. januarja v tweetnil Bloombergov obrambni poročevalec Anthony Capaccio.

Prodaja, ki jo je nekdanji predsednik Trump odobril v zadnjih dneh mandata, zadeva lovce F-35, ki bi lahko bili zgrajeni tako, da bi enaka letala v lasti Izraela presegala (bila boljša kot) vsa druga prodana v regiji. Poleg tega je Lockheed Martin dobil navodilo, da se kateri koli F-35, ki se prodaja tujim vladam, ne sme kosati z zmogljivostmi ameriških F-35, sta dejala tako kongresni uslužbenec kot tudi vir, ki se spozna na pretekle prodaje.

 Kongresni kritiki so izrazili nestrinjanje s takšno prodajo, vključno s poslom s Savdsko Arabijo, ki ga je takratni državni sekretar Mike Pompeo potisnil, ko je obšel zakonodajalce in razglasil nujno situacijo, piše The Times of Israel. Kritiki trdijo, da bi lahko orožje pomagalo Savdski Arabiji v vojni v Jemnu. Ker prenos takega orožja traja kar nekaj let, bi administracija Bidena lahko dogovor blokirala, vendar je malo primerov, da bi predsednik odpravil dogovore, ki jih je sklenil predhodnik, komentira The Times of Israel.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki