Ameriški predsednik bo dobil par novih letal Air Force One

by Urednik

TRUMP MOČNO ZNIŽAL CENO ZA NOVI PREDSEDNIŠKI LETALI

Letalske sile ZDA so pri letalskem proizvajalcu Boeing naročile zasnovo, konstruiranje, izdelavo in testiranje ter dobavo dveh predsedniških letal, ki sta nenehno v pripravljenosti za delovanje.

Novi predsedniški letali (Air Force One)  naj bi bili dobavljeniv letu 2024. Pogodba o nakupu je formalizirala sporazum, ki ga je predsednik Donald Trumo podpisal s prvim možem Boeinga, predsednikom in izvršnim direktorjem Dennisom Muilenburgom v februarju letos, skladno s tem sporazumom pa naj bi proizvajalec spustil ceno letal za skoraj poldrugo milijardo dolarjev. Sedanja cena proizvajalca – 3,8 milijarde dolarjev – je fiksna, Ameriške letalske sile pa bodo poslej partnersko sodelovale z Boeingom v programu predsedniških Boeingov 747-7 v okviru programa VC-25B.

Bela hiša se že nekaj let pogaja za dve novi predsedniški Boeingovi letali Air Force One (na osnovi modela B747-8). Leta 2016 je Boeing poslal za dve letali Air Force One (AF 1) ponudbo v vrednosti kar 4 milijarde dolarjev, na kar se je odzval tudi predsednik Donald Trump in izjavil, da ga veseli, če Boeing veliko proda in veliko zasluži, toda kar je preveč, je pa preveč.

Ameriške letalske sile sicer od leta 1990 uporabljajo za predsedniško letalo dve močno prilagojeni letali Boeing 747-200B (na fotografiji) z repnima oznakama SAM 28000 in SAM 29000 (oznaka vojnega letalstva: VC-25A) .

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki