Ameriški rušilec USS Cole obiskal Hrvaško

by Urednik

AMERIŠKI MORNARJI PRIČAKALI NOVO LETO V SPLITU

Ameriški rušilec USS Cole (DDG-67) razreda Arleigh Burke, opremljen z vodljivimi raketami, je priplul na obisk v Split, kot poroča tiskovna služba ameriške Vojne mornarice ZDA (US Navy). Gre za še enega izmed vrste obiskov sredozemskih držav, partneric v zavezništvu, pravi v svojem poročilu Američani. 

Posadka rušilca šteje 256 mož, od tega je 230 podčastnikov in mornarjev ter 26 častnikov. Rušilec Cole je eden od skupaj dvainšestdesetih razreda Arleigh Burke, zgradili so ga v ladjedelnici Ingalls leta 1996, njegovo matični pristanišče pa je  Norfolk v Virginiji.

Rušilec Cole pluje v okviru ameriškega 6. ladjevja, posadko pa je sprejel tudi splitski župan Ivo Baldasar. Hrvaška sodi v področje operativnega delovanja ameriškega 6. ladjevja, poveljstvo te flote pa je v Neaplju v Italiji, patruljno območje pa obsega polovico Atlantika od severnega pola do Antarktike, vključno z  Sredozemskim, Barentsovim, Baltiškim, Črnim, Kaspijskim in Severnim morjem. Oktobra 2000 so rušilec Cokle napadli teroristi al Kaide,ko se je ladja mudila v adenskem pristanišču na oskrbi z gorivom. Sedemnajst ameriških mornarjev z rušilca je bilo v napadu ubitih, 39 pa poškodovanih.

Mornarji, častniki in podčastniki z ameriškega rušilca so novo leto pričakali na privezu v vojaški luki Lori, organizirali pa so jim vrsto obiskov znamenitosti tega dalmatinskega mesta ter športnih in sprostitvenih aktivnosti v Splitu in okolici.

Pripravil: B. Knific, foto: US Navy

Povezani članki