Ameriški specialci želijo proizvodnjo ruskega strelnega orožja v ZDA

by Urednik

AMERIŠKE SPECIALNE ENOTE OD AMERIŠKIH PROIZVAJALCEV ZAHTEVAJO IZDELAVO RUSKEGA STRELNEGA OROŽJA

Ameriško Poveljstvo za specialne operacije (SOCOM) proučuje možnost sodelovanja z ameriškimi podjetji, ki izdelujejo orožje ruskega izvira, je za Washington Post potrdil Matt Allen, tiskovni predstavnik SACOM.

Že pred tem se je govorilo, da ameriško Poveljstvo za specialne operacije (SOCOM) išče ameriške proizvajalce, ki jih zanima proizvodnja avtomatske puške kalašnikov (predvsem seveda legendarne AK-47) in drugega nestandardnega orožja za ZDA ter njene zaveznice iz severnoatlantskega zavezništva. Z “nestandardnim orožjem” pojmujejo avtomatsko puško kalašnikov, ostrostrelno puško dragunov (SVD), ruske mitraljeze srednjega in velikega kalibra ter letalske mitraljeze kalibra 14,5, navaja Washington Post. Seveda vključno z »nestandardnim strelivom« za ta orožja.

Ameriško orožje v rokah sirskih oboroženih opozicijskih skupin je namreč uporabnikom povzročalo kar precej težav (predvsem ostrostrelne puške in težki mitraljezi), saj so bolj vajeni uporabe različnih ruskih (sovjetskih) orožij ter njihovih številnih izvedenk – ponaredkov iz držav bivšega vzhodnega bloka, Kitajske in od drugod. Tudi za vzdrževanje je orožje ruskega izvora preprostejše in manj zahtevno, čeprav je obenem manj natančno.

Zato sta SOCOM in CIA, sta manjšim (ameriškim) proizvajalcev naslovila zahtevo po izdelavi in dobavi »ruskega« orožja – predvsem kalašnikovke,  za dobavo zaveznikom, da se borijo z njim. Po Allenovih besedah naj bi bili takšni posli dobrodošli tako za ameriške davkoplačevalce, uporabniki pa bi ga znali uporabljati in vzdrževati. Hkrati, meni neodvisni analitik Mat Schroeder iz švicarske skupine Small Arms Survey, pa je distribucijo tako izdelanega orožja lažje nadzorovati. Resda pa je kalašnikovke lažje in predvsem ceneje kupiti kjerkoli na trgu, po koncu hladne vojne so na primer kalašnikovke AK-47  izdelovali v številnih državah, samo v nekaterih pa je Rusiji uspelo uveljaviti patentne pravice in zaustaviti izdelavo.

Ni pa še znano, koliko bo proizvodnja “nestandardnega orožja in streliva” stala Američane, niti na kakšen način bo dostopno ter kako kakovostno bo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki