Ameriški taktični lovci F-15 ponovno v bolgarski bazi Ignatjevo

by Urednik

AMERIŠKI LOVCI F-15 IN BOLGARSKI MIG-29 PONOVNO SKUPAJ NA NEBU

Pred dvema letoma so se štirje lovci F-15 iz flote Ameriških letalskih sil (USAF) iz britanske letalske baze Lakenheath premestili v bolgarsko letalko bazo Ignatjevo, kjer so sodelovali v bilateralni taktični vaji Tracijski orel 2014.

Ameriški lovci so se v letalski bazi, 10 km oddaljeni od Plovdiva, pridružili bolgarskim lovcem MiG-29, vadba pa je obsegala značilne naloge za zaščito zračnega prostora.  Takšno je bilo sporočilo bolgarskega spletnega portal BTA izpred dveh let.

Podobna vadba zaščite zračnega  ameriško-bolgarske lovske sestave bo potekala v prihodnjih dneh v Bolgariji (od 9. do 16. septembra), v njej pa sodelujejo lovci 194. taktične lovske eskadrilje letalstva ameriške nacionalne garde. Operacijo je konec avgusta potrdila vlada na podlagi poprejšnjega soglasja bolgarskega parlamenta, ki omogoča uporabo zmogljivosti tuje države pri nadzoru bolgarskega zračnega prostora.

Bolgarski obrambni minister je ob tem izjavil, da bo vaja poizkus hkrati preizkus bolgarskih tako tehničnih kot letalskih zmogljivosti pri zagotavljanju varnosti v zračnem prostoru na vzhodnem boku zavezništva v Evropi. Prav tako bodo v skupni vaji preizkusili skupne zmogljivosti zračne obrambe in raketne zračne obrambe. Odločitev o zagotavljanju varnosti zavezniški držav vzhodne Evrope je bila sprejeta na srečanju vrha Nata leta 2014 v Wallesu in kasneje 2016 v Varšavi.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

Povezani članki