“Ameriški vojaški pogodbeni dobavitelji zaslužijo milijarde na račun Ukrajine”

by Urednik

NOVE MILJARDNE POGODBE ZA AMERIŠKA OBRAMBNA PODJETJA

Ameriški obrambni proizvajalci služijo milijarde dolarjev z ukrajinskim konfliktom, navaja novinar desno usmerjenega neodvisnega medija Epoche Timesa Naveen Atrappulli.

Večja ameriška obrambna podjetja, kot sta Raytheon in Lockheed Martin, so med ukrajinskim konfliktom prejela pogodbe v vrednosti milijard dolarjev, medtem ko ZDA še naprej namenjajo denar za vojaško pomoč Ukrajini. Po besedah ​​Naveena Atrappullija za The Epoch Times so ameriški vojaški pogodbeniki zaradi dogajanja v vzhodni Evropi postali veliko bogatejši. 

“Delnice Lockheed Martina so se 19. januarja so bile na trgu vredne po 439 $, kar je več kot 11 odstotkov več od njihove cene 24. februarja (2022), ko je znašala 395 $,” ugotavlja avtor ameriške izdaje.

Decembra 2022 je ameriška vojska podjetju Lockheed dodelila pogodbo v vrednosti 431 milijonov dolarjev za izdelavo lansirnih raketnih sistemov HIMARS. Mesec dni prej je podjetje dobilo 521 milijonov dolarjev vredno pogodbo za dobavo raket za večcevne raketomete. Raytheon Corporation se ponaša tudi z drugimi donosnimi orožarskimi pogodbami. Izvršni direktor podjetja Greg Hayes je pred kratkim izjavil, da njegova družba posluje dobro, povpraševanje po naprednih orožnih sistemih pa ostaja dosledno visoko.

ZDA so doslej Ukrajini namenile 113 milijard dolarjev pomoči, od tega je 24,2 milijarde šlo za vojaško pomoč. Ogromna poraba ZDA za podporo ukrajinski vladi je povzročila kritike nekaterih republikancev. Na primer, predstavnik Thomas Massey je prejšnji mesec dejal, da bi sredstva lahko koristila ameriškim državljanom.

19. januarja je Pentagon napovedal dodatnih 2,5 milijarde dolarjev pomoči Kijevu, z načrti za pošiljanje 59 goseničnih bojnih vozil bradley, 90 kolesnih bojnih vozil stryker 8×8 in več sto tisoč nabojev.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki