Analiza iranske simulacije napada na maketo letalonosilke USS Nimitz

by Urednik

IRANSKA MORNARICA MED VAJO ”POTOPILA” AMERIŠKO LETALONOSILKO

Kot smo že poročali na naši spletni strani, je Iran izvedel simulacijo  – vadbeni napad na maketo ameriške letalonosilke razreda nimitz, zdaj pa to poročilo dopolnjujemo z analizo vojaških izvedencev z ameriške strani.

Iranska paradržavna Press TV je v živo prenašala vajo Iranske vojne mornarice, v kateri je slednja  napadla maketo ameriške letalonosilke USS Nimitz. Prikazali so napadalno taktiko  v sklopu katere so v več valovih napadli letalonosilko, ki so jih podpirali helikopterji in protiladijske rakete, izstreljene z obale. Čas, kot pravijo ameriški vojaški analitiki, ni naključen, saj je sporazum o (ne) nadaljevanju iranskega jedrskega programa na mrtvi točki.

Iranci so zgradili velikansko maketo letalonosilke v merilu 1 : 1 že skoraj pred letom dni. Na posnetkih iranske tiskovne agencije, narejenih 25. Februarja 2015, je maketa izgledala kot tleča razvalina, saj so bile rakete,s katerimi so jo zadevali, prave.  Kot pa pravijo, ni vzroka za paniko, saj makete letalonosilke niso spremljale ladje in pa letala, ki imajo nalogo braniti tako veliko plovilo. Vse skupaj je bilo bolj podobno veliki TV predstavi.

Vaja je potekala v bližini otoka Larak v Hormuški ožini. Z otoka je poveljnik  Revolucionarne garde Irana Mohammad Ali Jafari tudi vodil vajo, ogledali pa si jo je tudi vodstvo konservativnega parlamenta.

Najprej so hitri čolni Revolucionarne garde iranske mornarice izvedli operacijo miniranja, da bi izolirali »letalonosilko« in omejili njen manever. Ducat majhnih, hitrih gliserjev – opremljeni so bili s kontaktnimi minami M-08 – je obkrožilo maketo, ali kot so poročali na iranski TV: »…v desetih minutah je bilo obširno območje okoli ”letalonosilke” zaminirano«.

V naslednji fazi so hitri čolni raketirali veliko ladjo s 107-mm raketami. Gre za manjše rakete, ki zagotovo ne morejo potopiti ladje razreda velikosti letalonosilke. Sledili so hitri čolni, oboroženi z manjšimi manevrirnimi raketami – verjetno s kitajskimi manevrirnimi protiladijskimi raketami C-704, ki so napadli »ladjo«. Izstrelili so skupaj 12 raket na maketo.

V tretji fazi je sledil napad s težkimi protiladijskimi raketami z obalnih izstrelišč. Napad je potekal sinhronizirano: dve manevrirni raketi in zatem dve balistični raketi. Zatem so proti maketi zapluli hitrim daljinsko vodeni hitri »samomorilski« čolni brez posadk, opremljeni z eksplozivom –vsaj 1000 kg. Po napadih slednjih je maketa zagorela.

Manevrirne rakete, izstreljene z obale, so bile v Iranu izdelane rakete noor – kopije kitajskih (licenčno izdelanih) raket C-802. Balistične rakete so bile verzije raket fateh-100, opremljene z IR kamerami v nosu za usmerjanje proti cilju. Vsaj ena je – kot je bilo razvidno iz TV posnetkov – zgrešila cilj.

Sledila je četrta faz in v njej konvencionalni napad – po standardih Revolucionarne garde. V slednjem so s civilnih helikopterjev Bell 206 v maketo izstrelili protiladijske rakete C-704K. Helikopterjem so rakete namestili med pristajalni sanici.

V intervjuju po končani vaji je poveljnik revolucionarne garde zagotavljal, da pripadniki njegov enote lahko potopijo ameriško letalonosilko v zgolj petih minutah. Kar petsto hitrih iranskih gliserjev je zatem sodelovalo v paradi na območju Hormuške ožine po zaključku vaje tistega dne.

Čeprav ga ne gre podcenjevati, pa je takšen scenarij po mnenju ameriških vojaških izvedencev precej nerealističen. Da bi iranski gliserji dosegli bližino ameriške letalonosilke, bi morali prebiti obroč spremljevalnih ladij (in tudi podmornic) ameriškega ladjevja. Pa seveda tudi letal in helikopterjev, od izvidniških in tistih za zgodne opozarjanje, do palubnih jurišnikov in lovcev. Letalonosilka, ki je na čelu bojne skupine, pa ne zapluje brez tega spremstva nikamor.

Se pa zastavlja vprašanje, zakaj takšna simulacija iranskega napada na ameriško letalonosilko prav  zdaj. Ameriški izvedenci pravijo: gre preprosto za predstavo in razkazovanje mišic pred prihajajočimi »jedrskimi« pogovori v Washingtonu. Ameriški državni sekretar John Kerry je pred nedavnim izjavil, da so ZDA pripravljene opustiti pogajanja o omejevanju iranskega jedrskega programa, če bi mednarodna skupnost sprejela uvedbo sankcij proti Iranu.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Iranska simulacija uničenja ameriške letalonosilke

Replika ameriške letalonosilke razreda nimitz je bila tarča napada iranskih manevrirnih raket, balističnih izstrelkov in protiladijskih raket hitrih raketnih čolnov Iranske mornarice.

Rusija ponuja Iranu protiletalski raketni sistem antey-2500 (S-300VM)

Rusija je Iranu ponudila napredne protiletalske raketne sisteme antey-2500 (izboljšana različica S-300), ki lahko prestrežejo balistične ter manevrirne izstrelke, kot tudi letala in UAV-je.

Povezani članki