Rusija ponuja Iranu protiletalski raketni sistem antey-2500 (S-300VM)

by Urednik

PONOVNO SODELOVANJE MED RUSIJO IN IRANOM (SKRBI ZDA TER IZRAEL)

Rusija je Iranu ponudila nakup naprednih protiletalskih raketnih sistemov antey-2500 (izboljšana različica S-300), ki lahko prestrežejo in uničijo balistične ter manevrirne izstrelke, kot tudi letala in UAV-je, je za tiskovno agencijo Tass potrdil Sergei Chemezov, predsednik ruskega konzorcija Rostec.

Iranski nakup raketnih sistemov zračne obrambe antey-2500 (NATO: SA-23 gladiator) bi lahko imel velik vpliv na jedrska pogajanja z Zahodom, ki bodo potekali naslednji mesec. Chemezov pravi, da je Rostec pripravljen na dobavo, Teheran pa še razmišlja o ponudbi – najverjetneje bodo počakali prav na rezultate pogajanj o spornem jedrskem programu.

V primeru nakupa protiletalskih sistemov antey-2500 (izboljšana različica S-300 z daljšim dometom in povečanimi zmogljivostmi) bo Iranska vojska v svojo oborožitev dobila pomembno zaščito pred morebitnimi zračnimi napadi ZDA in Izraela, katerih prvi cilj bi bilo uničenje iranskih jedrskih objektov. Vendar pa bi nakup raketnih sistemov na drugi strani, predvsem pri ZDA in Izraelu, še dodatno zaostril sankcije in morebiti sprožil tudi predčasno vojaško posredovanje – še pred dobavo teh sistemov Teheranu.

Novica o morebitni prodaji sistemov antey-2500 prihaja le dober mesec po tem, ko sta se v Moskvi srečala ruski obrambni minister Sergej Shoigu in iranski kolega general Hossein Dehghan. Na srečanju sta podpisala nov dogovor o vojaškem sodelovanju, predvsem pri skupnem usposabljanju vojakov, protiterorističnih dejavnosti in večjem sodelovanju mornaric obeh držav. Prav tako naj bi pogovori prinesli tudi rešitev okoli (ne)dobave ruskih raketnih sistemov S-300 zemlja-zrak, so po srečanju 20. januarja 2015 poročali iranski mediji.

Spomnimo, da je bila v letu 2010 ruska dobava raketnih sistemov zračne obrambe S-300 odpovedana, predvsem zaradi pritiskov ZDA in Izraela na Rusijo, v skladu s sankcijami ZN uvedenimi proti Iranu zaradi spornega jedrskega programa. Teheran je na ženevskem arbitražnem sodišču vložil tožbo proti Rusiji za 4 milijarde USD in jo tudi dobil.

Vendar pa so se zaradi poslabšanja odnosov med Zahodom in Rusijo ter ostrega padca cen nafte, otoplili tudi odnosi med Rusijo in Iranom, ki bo kot vse kaže v prihodnjih mesecih le prišel do ruskih protiletalskih sistemov – ne ve pa se še (uradno) katerih. Obstaja možnost, da poleg sistemov antey-2500 tudi S-400.

Izraelski premier Binyamin Netanyahu bo prihodnji teden znova nagovoril ameriški kongres in pričakovati je, da ga bo pozival, da sprejme še ostrejše ukrepe proti Iranu.

V Ženevi pa še naprej občasno potekajo ameriško-iranska pogajanja, ki so namenjena iskanju formule, po kateri bi Iran ustavil (upočasnil) jedrski program – zlasti bogatenje urana – za določeno število let, v zameno za omilitev gospodarskih sankcij.  Diplomati iz ZDA in Irana, kot tudi drugih strank v pogajanjih – Velike Britanije, Francije, Nemčije, Rusije in Kitajske – se bodo naslednji teden ponovno sestali v Švici in poskušali doseči okvirni sporazum pred rokom konec marca.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Iran zavrnil ruske sisteme 9K330 tor-M2, kot nadomestilo za S-300

Iranski veleposlanik v Rusiji je izjavil, da je Teheran zavrnil predlog Moskve, da islamski republiki zagotovi nadomestilo za leta 2007 naročene obrambne sisteme S-300.

Iran želi plačati 4 milijarde za 900 milijonov USD vredne S-300

Iran ne želi toliko denarja kot protiletalskega in protibalističnega raketnega sistema S-300, zato je pripravljen pozabiti na 4 milijarde dolarjev ruske odškodnine.

Povezani članki