VIDEO: Iranska simulacija uničenja ameriške letalonosilke

by Urednik

IRANSKA MORNARICA “POTOPILA” REPLIKO AMERIŠKE LETALONOSILKE

Iranskega revolucionarna garda je v sredo 25. februarja 2015 začela večdnevne vojaške vaje v Hormuški ožini pred Perzijskim zalivom in že prvi dan preizkusila svoje oborožitvene sisteme, s katerimi bi lahko uničili (ameriško) letalonosilko. Med vajami je bila replika ameriške letalonosilke razreda nimitz tarča napada iranskih različnih tipov manevrirnih raket, balističnih izstrelkov in protiladijskih raket hitrih raketnih čolnov Iranske mornarice.

Iraške pomorske vojaške vaje potekajo na območju strateške Hormuške ožine, skozi katero potuje iz Perzijskega zaliva kar petina nafte za svetovno oskrbo. Zanimivo je, da ima 5. flota Ameriške mornarice trenutno v Perzijskem zalivu, predvsem zaradi vojaškega posredovanja v Iraku in Siriji, kar dve letalonosilki razreda nimitz – USS George Washington (CVN-73) in USS Carl Vinson (CVN-70).

Iranska mornarica je tokrat prvič uporabila repliko ameriške letalonosilke v pravi velikosti (razmerje 1:1). V spodnjem videoposnetku iranske paradržavne televizije PressTV je prikazan del napada na repliko ameriške letalonosilke, ob tem pa so pod sliko zapisali: “Če so Američani pripravljeni biti potopljeni na dnu Perzijskega zaliva, naj bo tako.”

Poveljniki sodelujočih enot Iranske mornarice so ob tem povedali, da so ameriške letalonosilke v resnici velika skladišča orožja (kar verjetno pomeni, da bi jih hitro razneslo) in da Iran s temi vajami pošilja sporočilo “izventeritorialne sovražnike”, kar se nanaša predvsem na Združene države Amerike.

Iranske pomorske vojaške vaje potekajo v času, ko se Združene države Amerike, skupaj z Britanijo, Rusijo, Francijo, Kitajsko in Nemčijo pogajajo z Iranom o zmanjšanju iranskih kapacitet za morebitni razvoj jedrskega orožja.

Pripravil: A. Knific, foto: PressTv

VIDEO: Iranska simulacija uničenja ameriške letalonosilke

Povezani članki