Armenija bo kupila ruske večnamenske lovce Su-30SM

by Urednik

BODO ARMENSKE LETALSKE SILE DOBILE TUDI LOVCE?

Armenija je blizu nakupa ruskih lovcev Suhoj Su-30, kar so razkrile tudi zadnje objavljene fotografije armenskega premiera Nikola Pashinyana v kokpitu večnamenskega lovca Su-30SM v letalski bazi Erebuni.

Armensko civilno-vojaško letališče Erebuni je sicer tudi ena od tujih vojaških baz Ruskih letalskih sil (3624. letalska baza), kjer sta ruski eskadrilji lovcev MiG-29 in helikopterjev Mi-24. Ruski lovci Su-30SM so verjetno v Armenijo prišli v sklopu usposabljanj pilotov, kot tudi za predstavitev armeskim oblastem.

Armenski predsednik vlade Nikol Pashinyan je na svoji facebook strani objavil zanimivo fotografijo – na kateri sedi v lovcu Su-30. Pod fotografijo, ki je javnosti razkrila armensko zanimanje za ruske Su-30, je Pashinyan zapisal, da se je usedel v kokpit enega izmed najboljših lovskih letal na svetu.

Armenski mediji poročajo, da jim je anonimni vir na obrambnem ministrstvu zaupal, da se vlada pogaja z Rusijo za nakup določenega števila lovcev Su-30SM, pogajanja pa so v zaključni fazi. Letala naj bi po nekaterih informacijah lahko bili V Armeniji že v letu 2020. Ti podatki se v celoti ujemajo z govoricami o zanimanju Armenije za lovce Su-30SM, ki so jih leta 2016 objavili v armenskih medijih.

Armenske letalske sile danes v svoji oborožitvi nimajo lovskih letal, imajo pa 11 jurišnih letal Su-25 in 15 bojnih helikopterjev Mi-24. V floti imajo še 11 transportnih helikopterjev Mi-8, 6 trenažnih letal L-39, 2 trenažna helikopterja Mi-2, 3 transportna letala Il-76 in VIP letalo A319.

Povezani članki