Avstrija začenja pogajanja z Indonezijo o prodaji 15 lovcev Eurofighter

by Urednik

AVSTRIJA URESNIČUJE NAČRT MENJAVE BOJNIH LETAL

Indonezija je izrazila zanimanje za nakup 15 lovcev iz avstrijske flote letal Eurofighter typhoon, kar je še en od presenetljivih načrtov obrambnih naročil te države iz jugovzhodne Azije, poroča The Jakarta Post.

Indonezijski časnik se je dokopal do pisma avstrijske obrambne ministrice Klaudie Tanner, ki je zapisala, da želi glede prodaje avstrijskih lovcev typhoon začeti posebna prodajna pogajanja s svojim indonezijskim kolegom Prabowojem Subianto.

Obstajata dve možnosti za prodajo avstrijskih lovskih letal Eurofighter typhoon Indoneziji. Prva možnost je, da konzorcij Eurofighter izda Indoneziji potrdilo za uporabo, Avstrija pa neposredno proda letala. Druga možnost pa je, da Airbus, katerega del je konzorcij Eurofighter, odkupi letala, jih nadgradi in nato proda Indoneziji.

Nakup lovca Eurofighter typhoon je sicer za Indonezijske letalske sile precej vprašljiv, saj bi letalo zahtevalo povsem drugačno infrastrukturo v primerjavi z lovci F-16, Su-27 in Su-30, ki jih imajo trenutno v uporabi.

Avstrijsko obrambno ministrstvo se je poleti 2017 odločilo in tudi napovedalo (za leto 2020) prodajo vseh 15 lovcev Eurofighter typhoon, saj naj bi njihova uporaba v 30-letni življenjski dobi stala približno 5 milijard evrov, večina stroškov pa bi bila namenjena vzdrževanju. Izračunali so, da bi z nakupom drugih lovskih letal prihranili 2 milijardi evrov. Možni zamenjavi sta švedski lovec Saab JAS-39 gripen in ameriški General Dynamics F-16 fighting falcon.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki