Avstrijci upokojili “tigre” (letala Saab 105)

by Urednik

AVSTRIJA UPOKOJILA LETALA SAAB 105, NADOMESTNIH LETAL NI

Po 50 letih operativne rabe so Avstrijci vojaška letala Saab 105 upokojili in od začetka novega leta več ne “branijo” neba naše severne sosede. Ta letala so nekoč predstavljala ponos Avstrijske vojske, naletela so skupaj približno160.000 ur in opravila skoraj 245.000 poletov.

Od novega leta je eskadrilja “tigrov” prizemljena, nebo nad Avstrijo pa nadzirajo izključno letala Eurofighter typhoon prve serije, ki jih ima Avstrijska vojska 15. Na letališču Hoershing (pri Linzu) bodo Saabove reaktivce razstavili in jim odstranili vojaško opremo. Upokojena letala bodo postavili v muzej, zanje pa se zanimajo tudi posamezniki, ki bi jih radi kupili.

Pilote in zemeljsko osebje eskadrilje “tigrov” bodo premestili v helikoptersko eskadriljo ali enoto s šolskimi letali  Pilatu PC-7. V nesrečah so Avstrijci izgubili skupaj 12 teh letal,  umrlo pa je 14 pilotov in tehnikov. Saab 105 je bil v Avstriji v uporabi od leta 1970, od skupno 40 kupljenih letal pa jih je konec uporabe tega tipa letala dočakalo 12, medtem ko so jih 15 uporabili za rezervne dele, en primerek pa je razstavljen v letalskem muzeju v Zeltwegu. Saab 105 je bil uporabljen kot letalo za usposabljanje in identifikacijo, pa tudi v humanitarne namene, kot je prevoz srca nujno presaditev.

Ta letala so na koncu kariere opravljala petino nadzora neba nad Avstrijo. Prejšnji mesec, ko je koronavirus ”vstopil” med pilote eurofighterjev, pa so na avstrijskem nebu patruljirali le z letali Saab 105. Saabe so Avstrijci upokojili, ne da bi Avstrija rešila vprašanje njihovih naslednikov.

Pripravil: B. Knific

 

Povezani članki