Avstrijska vojska dobila prvi nadgrajeni helikopter S-70 black hawk

by Urednik

AVSTRIJA PRENAVLJA HELIKOPTERSKO FLOTO ŠE Z NOVIMI A169M

Avstrijska vojska je prevzela prvi modernizirani helikopter S-70 black hawk, ki so ga nadgradili v ZDA, po tem ko je Avstrija z ameriškim podjetjem ACE Aeronautics sklenila pogodbo v vrednosti 40 milijonov dolarjev za nadgradnjo black hawkov z novimi letalskimi sistemi.

Spremembe avstrijskih večnamenskih helikopterjev S-70 black hawk vključujejo kombinacijo integrirane pilotske kabine Garmin G5000H in enote za upravljanje pilotske kabine Avalex Technologies (CMU) skupaj s sistemom digitalnega kartiranja.

Avstrijska obrambna ministrica Klaudia Tanner je 15. marca 2021 na slovesnosti v letalski bazi Brumowski v Langenlebarnu predala prvi nagrajeni helikopter S-70 Avstrijski vojski. Helikopter je bil slovesno predan po tem, ko ga je ACE Aeronautics novembra lani odposlal iz svoje tovarne v Alabami. Helikopter so nato sestavili v Avstriji, preden so ga uradno predstavili.

»Nadgradnja preizkušenih helikopterjev black hawk predstavlja pomemben napredek. Zagotavlja razpoložljivost helikopterjev v naslednjih desetletjih in nam omogoča, da v prihodnosti zagotavljamo še boljšo helikoptersko pomoč,« je ob tem dejala obrambna ministrica Tannerjeva.

Poleg nadgradnje devetih S-70 black hawk, ki jih ima trenutno v svoji floti, je Avstrija pred kratkim naročila še dodatne tri helikopterje S-70. Ti bodo prav tako imeli enako opremo kot posodobljeni, dobavljeni pa bodo leta 2022.

Avstrija poleg helikopterjev S-70 black hawk od italijanskega Leonarda kupuje še 18 povsem novih srednjih dvomotornih helikopterjev AW169M kot zamenjavo za 50 let stare francoske helikopterje alouette III. Avstrijska vojska naj bi nove helikopterje AW169M prejela med letoma 2022 in 2024.

Pripravil: A. Knific, foto: MoD Austria

 

Povezani članki