“Avstrijska vojska ne bo mogla več braniti države”

by Urednik

AVSTRIJA ZARADI VARČEVANJA VOJSKI NAMENJA VSE MANJ DENARJA

Združenje častnikov Avstrijske vojske  kritizira ukrepe vlade za zmanjšanje vojaškega proračuna in opozarja, da vojska kmalu preprosto ne bo mogla braniti države (Avstrija ni članica zveze NATO).

Kot primer so pri združenju navedli Ukrajino, kjer je podobna politika znatno oslabila vojsko. Dodali so tudi, da se bodo  v primeru zmanjšanja avstrijskega vojaškega proračuna že čez nekaj mesecev pojavile težave s kritjem stroškov.

Že pred tedni je avstrijski minister za obrambo Gerald Klug dejal, da z zmanjšanjem proračuna vojska ne bo mogla kupiti goriva za potrebe tehnologije. Obrambni proračun Avstrijske vojske bo v letu 2015 padel na 0,6% BDP-ja na račun varčevanja.

Avstrijski vojaški proračun je leta 2012 znašal skoraj 2,5 milijarde evrov (0,8% BDP), v letu 2014 pa le še 1,95 milijarde evrov, od tega kar 1,3 milijarde namenijo za plače vojakov. V letošnjem letu tako Avstrijska vojska ne bo imela denarja za financiranje razvoja obrambnih zmogljivosti, po mnenju ministra vojska ne more popraviti niti svojih šotorov. Avstrijske letalske sile bi korale do leta 2020 posodobiti  tudi svojo helikoptersko floto, vendar to verjetno ne bo mogoče.

Pripravil: A. Knific, foto: Msport1

VIDEO: Vojaška moč Avstrijske vojske

Povezani članki