Azerbajdžan proti Armenski vojski uporablja brezpilotna letala-kamikaze

by Urednik

V GORSKEM KARABAHU POSNELI NAPAD Z BREZPILOTNIM LETALOM IAI HAROP

Videoposnetki iz Gorskega Karabaha so razkrili, da Azerbajdžanska vojska v spopadu z Armenci uporablja najnovejša brezpilotna letala-kamikaze harop, ki jih je razvila izraelska korporacija IAI (Israel Aerospace Industries).

Armensko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je “samomorilsko” brezpilotno bojno letalo harop zadelo avtobus, ki je prevažal armenske vojake, in nato eksplodiralo. Napad se je zgodil minuli konec tedna na severni bojni črti Karabaha. V napadu je bilo ubitih najmanj pet vojakov.

IAI harop (ali IAI harpy 2) je brezpilotno bojno letalo (UCAV), ki ga je razvilo izraelsko podjetje Israel Aerospace Industries (IAI). Gre za bojno letalo, ki v cilje bne usmwerja izstrelkov ali bomb, temveč je razstrelivo nameščeno kar v letalniku. Zasnovan je tako, da v napadu prileti direktno v cilj in eksplodira (se samouniči). Haropa lahko v zrak izstrelijo tako iz kopenskih kot pomorskih lansirnih ramp, nato pa ga usmerjajo s pomočjo radijskih signalov. Izbiro cilja napada lahko določi operater ali sistem sam, ki si na podlagi oddajanja radijskih valov izbere cilj in se vanj zaleti ter eksplodira.

Izraelci so brezpilotno letalo-kamikazo harop razvili iz manjšega brezpilotnika tega tipa IAI harpy, ki pa je v zraku popolnoma avtonomen.

Brezpilotno bojno letalo IAI harop v dolžino meri 2,5 m in ima razpetino kril 3 m, v zraku je lahko neprekinjeno do 6 ur, do 1.000 km (dolet) daleč pa lahko prenese 23-kilogramsko bojno glavo. Izraelska brezpilotna letala-kamikaze harop imajo v oborožitvi poleg izraelske vojske tudi Indijci in Azerbajdžanci.

Pripravil: A. Knific, foto: IAI

VIDEO: Strmoglavljenje kamikaze – brezpilotnega letala IAI harop

Povezani članki