BAE Systems bo z Mitsubishijem razvijal novega japonskega lovca F-X

by Urednik

JAPONSKA BO S POMOČJO VELIKE BRITANIJE RAZVIJALA LOVCA 6. GENERACIJE

Japonsko podjetje Mitsubishi, ki razvija lovsko letalo šeste generacije F-X (znano tudi kot F-3) je k sodelovanju pri razvoju povabilo britansko podjetje BAE Systems, sicer pa sta se Japonska in Velika Britanija že dogovorili za sodelovanje pri razvoju motorja.

Mitsubishi in BAE Systems bosta tako razširila sodelovanje pri razvoju novega japonskega lovca F-3. BAE Systems sicer že sodeluje tudi pri razvoju naslednjega britanskega prikritega lovskega letala tempest. Ker imata oba lovca podoben urnik, sta se Japonska in Velika Britanija odločili, da bi skupna razvojna prizadevanja imela velike koristi, vključno z znižanjem stroškov.

Mitsubishi F-X bo prikriti lovec šeste generacije, ki ga razvijajo za Japonske letalske samoobrambne sile (JASDF). Gre za prvo japonsko radarsko slabo zaznavno lovsko letalo, s katerim načrtujejo do sredine 2030-ih nadomestilo lovca Mitsubishi F-2. Njegov razvoj naj bi okrepil tudi nacionalno obrambno industrijo in potencialno vstopil na mednarodni trg orožja ob spremembi obrambne drže Japonske. Oktobra 2020 je bil Mitsubishi Heavy Industries izbran za vodilnega razvijalca.

Program F-X se je začel, ko so Združene države Amerike prepovedale izvoz Lockheed Martin F-22 raptor kot del amandmaja Obey iz leta 1997, da bi zaščitile lastno tehnologijo. Ker Japonska ni mogla kupiti F-22, je bil namesto tega izbran doma razviti lovec, ki bo nadomestil še ne tri desetletja staro japonsko floto lovskih letal (F-2 je bil izdelan na osnovi – licenci – ameriškega F-16). Ministrstvo za obrambo je med decembrom 2009 in avgustom 2010 izvedlo študijo o razvoju bodočega lovskega letala, ki bo nadomestilo F-2. Izvedena raziskava je zahtevala novo lovsko letalo, ki bi bilo generacijo pred sodobnimi lovci pete generacije, konceptni lovec je bil poimenovan i3 fighter. Nekatere tehnologije in zmogljivosti, ki jih ima konceptni lovec, vključujejo napredne radarske sisteme za izničevanje tehnologij radarske prikritosti drugih lovcev, prejemanje informacij o ciljanju z drugih platform (brezpilotniki, lovci in/ali letala za zgodnje opozarjanje in nadzor), uporabo letalske optike (podobno kot Kawasaki P-1) za hitrejšo obdelavo informacij, tehnologij radarske prikritosti, polprevodnikov iz galijevega nitrida za izboljšanje delovanja radarja in nov, zmogljivejši motor.

Velik del razvoja programa F-X je povezan z razvojem Mitsubishijevega demonstratorja  X-2 shinshin. Razvoj demonstratorja X-2 omogoča Japonski pridobitev novih informacij in razvoj nove tehnologije, povezanih z načrtovanim lovskim letalom naslednje generacije. X-2 je svoj prvi polet opravil 22. aprila 2016, testiranje pa se je končalo marca 2018.

Mitsubishi Heavy Industries bo glavni razvijalec novega letala. Za motorje skrbita IHI in Rolls-Royce, ki sta januarja 2022 začela delati v smeri predstavitvenega letala za testiranje zmogljivosti. Japonska bo zahtevala, da ima šesta generacija lovskih letal sisteme, ki vključujejo radarje, rakete in druge zmogljivosti ter visoko stopnjo prikritosti. F-X bo opremljen z mikrovalovnim orožjem za motenje prihajajočih raket. Mikrovalovno orožje aktivira radarja AESA radarsko nezaznavnega lovca.

Poudarek bo tudi na zagotavljanju interoperabilnosti med Japonsko in ZDA, Japonska pa bo do konca leta določila obseg skupnega razvoja z ameriškimi in britanskimi podjetji.

Japonska načrtuje tudi uvedbo bojnih letal brez posadke (UCAV), ki lahko delujejo ob F-X, imenovanih Combat Support Unpiled Aircraft. Program teh brezpilotnikov je podoben projektu Kratos XQ-58 valkyrie ali Boeingovemu  Airpower Teaming System, v katerem brezpilotnik deluje kot “zvest krilni član” vodilnega letala. Obstajata dve različici brezpilotnika: prva, pri kateri je nosilec senzorjev in izvidnik za cilje, in druga, pri kateri brezpilotnik  izstreljuje strelivo in (pre)usmerja prihajajoče rakete proč od matičnega letala. Obe različici imata enako konstrukcijsko zasnovo. Pričakuje se, da bodo brezpilotna letala v celoti razvita do leta 2030.

Premier Fumio Kishida se je 5. maja v Združenem kraljestvu srečal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom in načeloma sta se dogovorila, da bosta državi do konca leta oblikovali program sodelovanja pri prihodnjih programih lovcev. Obrambni minister Nobuo Kishi je 4. maja 2022 v Washingtonu med srečanjem z ministrom za obrambo ZDA Lloydom Austinom tudi njemu pojasnil japonsko-britansko sodelovanje.

Japonski razvoj F-X, skupaj s programi prikritih lovcev na Kitajskem, Indiji in Južni Koreji, se tako pridružuje naraščajočim trendom azijske letalsko-vesoljske industrije kot izziv zahodni in rusk prevlad v svetovni industriji lovskih letal.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki