Belgija in Nizozemska skupaj naročili 12 minolovcev

by Urednik

NOVA PLOVILA ZA PROTIMINSKO BOJEVANJE ZA NIZOZEMSKO IN BELGIJSKO MORNARICO

Belgijsko in nizozemsko obrambno ministrstvo sta pri belgijskem konzorciju Naval & Robotics naročila 12 plovil – minolovcev (projekt MCM) v vrednosti skoraj 2 milijarde evrov za potrebe Belgijske in Nizozemske mornarice.

Belgijski konzorcij Naval & Robotics je zmagal na skupnem razpisu obrambnih ministrstev Belgije in Nizozemske za nova plovila za protiminsko bojevanje, ki bodo zamenjala minolovce v flotah Nizozemske in Belgijske mornarice. Vsaka od mornaric bo dobila 6 plovil, vsako pa bo imelo na krovu do 10 robotskih podvodnih plovil.

Pogodba, vredna skoraj dve milijardi evrov, bo trajala deset let. Po triletni fazi načrtovanja bo Naval & Robotics začela proizvodno fazo ladij in robotskih podvodnih plovil, prva dobava pa naj bi bila v letu 2024.

Naval & Robotics je na razpisu ponudil 2.800-tonsko plovilo, specializirano za iskanje in uničevanje podvodnih min, prilagojeno operativni uporabi. Plovilo je zasnovano tako, da omogoča tudi uporabo robotskega čolna ECA inspector 125 skupaj s podvodnimi robotskimi plovili in brezpilotnimi letali, ki zagotavljajo varnost operaterjev in zaščito glavne ladje.

Pripravil: A. Knific, foto: Naval & Robotics

Povezani članki