Belgija prodaja trenaža letala alpha jet

by Urednik

BELGIJA UKINJA SVOJO ENOTO S TRENAŽNIMI BOJNIMI LETALI

Belgijske letalske sile (niz.: Belgische Luchtmacht, fr.: Force aérienne Belge) so začele tudi uradno prodajati svojo floto devetindvajsetih starih trenažnih letal alpha jet, oglas pa so pred dnevi objavili tudi na evropski spletni prodajalni platformi Ted.

Belgijsko obrambno ministrstvo se je odločilo za prodajo letal Dassault/Dornierjevih alpha jet 1B skupaj s  pripadajočo opremo (rezervnimi deli, motorji, trenažerji, orodjem in dokumentacijo). Kupcem bodo trenažna letala na voljo v treh sklopih – prvega lahko prevzamejo že sedaj, drugega v decembru 2019 in tretjega spomladi 2020, ko bodo na voljo tudi vsi rezervni deli in trenažerji.

Številni letalski strokovnjaki vidijo idealnega kupca za belgijske alpha jete v Francoskih letalskih silah, ki prav tako uporablja ta letala za trenažni proces. Poleg tega so Francozi svojo floto 84 letal alpha jet močno “obremenili” še z akrobatsko letalsko skupino “Patrouille de France”, ki nastopa z devetimi letali, še eno pa je vseskozi v rezervi.

Flota belgijskih trenažnih letal Dassault/Dornierjevih alpha jet je v uporabi že vse od leta 1978. Od leta 2004 so vsa letala nameščena v skupni francosko-belgijski vojaški letalski šoli v letalski bazi Cazaux na jugozahodu Francije. Leta 2000 so bili vsi alpha jeti nadgradjeni na standard 1B+, opremili pa so jih s sodobnim navigacijskim sistemom.

Belgijske letalske sile bodo trenažna letala alpha jet za šolanje pilotov prenehale uporabljati v letu 2019. Zaradi proračunskih omejitev so se na belgijskem obrambnem ministrstvu odločili, da ne bodo kupili novih trenažnih letal, pilote pa bodo raje usposabljali v ZDA v letalski bazi Sheppard v Teksasu, kjer domuje Natov Center za usposabljanje pilotov.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki