Belgija se je odločila za nakup lovcev F-35

by Urednik

FRANCOSKI PREDSEDNIK MACRON OBŽALUJE ODLOČITEV BELGIJE

Belgija se je odločila, da bo sedanje lovce F-16 zamenjala z ameriškimi bojnimi letali 5. generacije F-35, v izboru pa so bili še evropski Dassault rafale in Eurofighter typhoon 4.+ generacije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron obžaluje odločitev Belgije za nakup 34 ameriških lovskih letal pete generacije F-35, namesto da bi se odločili za nakup evropskih. Po Macronovem mnenju gre za odločitev v nasprotju s strateškimi interesi Evrope. Belgijci bodo leta 2023 z novimi – radarsko slabo zaznavnimi – lovci pete generacije nadomestili sedanje, prav tako ameriške in prav tako Lockheed Martinove (izvirni proizvajalec a je General Dynamics, ki se je že pred desetletji ”utopil” v Lockheed Martinu), enomotorne lovce 4. generacije  F-16A/B.

Predvsem se čuti pri tem prizadeta Francija, ki je računala na belgijski nakup lovcev (francoskega proizvaalca) Dassault Aviationa rafale (sicer generacije 4+). Poleg Francozov je ponudbo Belgijcem dal še evropski letalski konzorcij Eurofighter (ki pa deluje v okviru evropskega letalskega konzorcija Airbus) za lovca typhoon, kar je bila dejansko čisto evropska ponudba. In  kot je še dejal francoski predsednik Macron o teh zadevi, ki jo je komentiral med obiskom Slovaške, namenjenem prav predstavitvi evropskih projektov, Evropa ne bo močna, če ne bo resnično suverena in se ne bo sposobna (in znala) braniti sama. Macron je med obiskom na Slovaškem promoviral evropske projekte, med njimi tudi skupno evropsko obrambo.

Belgijci so te kritike in očitke zavrnili, prav  tako tudi kritike, da Belgija s tem spodkopava evropsko obrambno strategijo, ki se je po odločitvi Velike Britanije za odhod iz EU in izvolitvi Donalda Truma za ameriškega predsednika okrepila. Belgijski premier Michel je ob tem še dodal, da Belgija v okviru Nata in evropske obrambe kupuje še brezpilotnike, fregate, minolovce in oklepnike ter da je ta oprema evropska in bo imela od nje korist tako Belgija kot EU (čeprav primerjava nedvomno ne drži vode, kajti samo eno letalo F-35 velja krepko več kot 100 milijonov evrov). Belgijci so nakup ameriških lovcev  argumentirali tudi še z boljšim razmerjem glede razmerja cena/zmogljivosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki