Bell in IAR bosta Romuniji skupaj ponujala helikopterje AH-1Z

by Urednik

SE BO ROMUNIJA ODLOČILA ZA AMERIŠKE JURIŠNE HELIKOPTERJE (IN NE FRANCOSKE/EVROPSKE)?

Ameriški proizvajalec helikopterjev Bell je z romunskim proizvajalcem letalnikov IAR Brasov podpisal pogodbo o sodelovanju, del katerega bo predvsem skupna ponudba (promocija) jurišnih helikopterjev AH-1Z viper (dvomotorna modernizirana različica bolj znanega AH-1 cobra) Romunski vojski in servisiranje teh helikopterjev v JV Evropi s strani romunskega partnerja.

Vsekakor je podpisana pogodba z dolga leta skoraj edinim dobaviteljem letal in helikopterjev (IAR) za potrebe Romunske vojske velik dosežek za ameriškega proizvajalca Bell. Romuni so namreč še do nedavnega prisegali predvsem na francoske helikopterje (Aérospatiale, Eurocopter, Airbus Helicopters), ki so jih in jih še licenčno izdelujejo v obratih IAR.

V Romunski letalski industriji (IAR) že več desetletij uspešno sodelujejo s Francozi pri proizvodnji helikopterjev. V njihovih obratih so po licenci izdelovali helikopterje Aérospatiale SA 316B alouette III (romunska oznaka IAR 316 oz. IAR 317 za vojaško različico), SA 330 puma (IAR 330), septembra 2016 pa so v Brasovu v osrednji Romuniji odprli novo tovarno za izdelavo helikopterjev Airbus Helicopters H215 (prej Eurocopter AS332 super puma oz. vojaška različica AS532 cougar).

Romunija želi v naslednji letih posodobiti svoje vojaške sile, v kar jo sili tudi članstvo v zvezi NATO. Vsaka članica bi morala za obrambne izdatke nameniti 2% BDP-ja, Romunija pa naj bi v prihodnjih letih za vojsko in orožje zapravila okoli 1,7%.

Kot vse kaže naj bi romunsko obrambno ministrstvo v naslednjih letih kupilo tudi jurišne helikopterje, poleg že omenjenih ameriških Bell AH-1Z viper pa bodo med kandidati najverjetneje tudi Airbus Helicopters tiger (prej Eurocopter tiger oz. EC665).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

V Romuniji odprli novo montažno linijo helikopterjev H215

V Brasovu v osrednji Romuniji so slovesno odprli novo tovarno za izdelavo helikopterjev Airbus Helicopters H215 (prej Eurocopter AS332 super puma oz. vojaška različica AS532 cougar).

Romunija razvija novo reaktivno šolsko letalo IAR-99 TD

V Romuniji razvijajo novo napredno reaktivno trenažno-bojno letalo IAR-99 TD, ki naj bi prvič poletelo v letu 2016, nato pa služilo za prešolanje pilotov na lovca F-16.

Povezani članki