Biro Rubin napovedal novo različico podvodne patruljne ladje straž

by Urednik

RUSKI HIBRID VOJAŠKE LADJE IN PODMORNICE

Ruski centralni konstruktorski biro za pomorsko inženirstvo Rubin je predstavil drugo modifikacijo podvodne patruljne ladje straž (strazh – varuh), poroča ruska tiskovna agencija TASS. Gre za hibrid vojaške ladje in podmornice z raketnim ter torpednim orožjem.

Najnovejša različica podvodne patruljne ladje straž meri v dolžino približno 72 metrov in ima standardni izpodriv približno 1300 ton. Tako kot druge različice ima podvodna patruljna ladja dva nepredušna večnamenska hangarja za namestitev čolnov in oborožitev specialnih enot. Za boj lahko uporablja tako radarske kot sonarske sisteme: te zmogljivosti omogočajo prikrito opazovanje ciljev in  približevanje.

Ladja, ki združuje podvodne in površinske lastnosti in je “namenjena uporabi v miru, ohranja svojo vrednost kot bojna enota v primeru stopnjevanja konflikta”, so poudarili pri biroju Rubin.

Podvodno patruljno ladjo straž bodo lahko oborožili tudi s hiperzvočnimi raketami cirkon, protiladijskimi nadzvočnimi raketami onyx in raketami dolgega dosega kalibr. Ladja lahko nosi tudi nov sistem, paket-NK za izstrelitev protiladijskih in protipodmorniških torpedov ter protiraketnih raket.

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki