Bo Belorusija posodobila upokojene lovce Su- 27?

by Urednik

BELORUSKA OBRAMBNA INDUSTRIJA SPOSOBNA MODERNIZIRATI STARE LOVCE SU-27

Beloruski vojaško-industrijski koncern je pripravljen modernizirati lovce Suhoj Su-27, ki jih je Belorusija upokojila v letu 2012,  je izjavil Sergej Gurulev, predsednik beloruskega državnega Vojaško-industrijskega odbora.

Ob tem je Gurulev poudaril, da o posodobitvi lovcev Su-27 odloča belorusko ministrstvo za obrambo in ne Vojaško-industrijski odbor. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je že pred časom predlagal posodobitev lovcev Suhoj Su- 27, zato je obrambno ministrstvo sprejelo ta predlog in naročilo študijo modernizacije.

Sergej Gurulev je dejal, da je mogoče te bojna letala opremiti z napredno elektroniko in sodobnim orožjem, tako z raketami zrak-zrak kot zrak-zemlja.

Beloruske letalske sile so lovce Suhoj Su-27, gre za 17 letal Su-27P in 4 Su-27UBM1, upokojili decembra 2012, že nekaj mesecev za tem pa je predsednik Lukašenko predlagal, da jih še ne razgradijo, saj bi jih lahko še uporabili v primeru ogroženosti države, ne glede na stroške skladiščenja.

Beloruski piloti sedja letijo z lovci Mikojan-Gurevič MiG -29 fulcrum, 18 jih je v različici MiG-29B, 12 MiG-29BM in 8 MiG-29UB, kot tudi z 23-imi suhoji Su-25 frogfoot.

Belorusija se je z Rusijo dogovarjala tudi za nakup 18-ih lovcev Su-30K ali SU-30 KN, ki jih je vrnila Indija. Rusija jih namreč hrani v skladiščih, saj imajo že zastarele tehnologije. Zato jih je Rusija ponudila Belorusiji skupaj s 5 milijonsko nadgradnjo vsakega letala, vendar posel še ni sklenjen. Belorusija in Rusija pa sta že podpisali pogodbo za dobavo štirih šolskih reaktivnih letal Jak-130 v letu 2015.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nesreča beloruskega lovca Su-27 na Poljskem 2009

Povezani članki