Bo Hrvaška donirala Ukrajini helikopterje Mi-8 in dobila ameriške black hawke?

by Urednik

Hrvaška naj bi Ukrajini odstopila 14 vojaških helikopterjev Mi-8, dobila pa ameriške black hawke

Ameriška in hrvaška delegacija sta obudili pogovore o tem, da bi Hrvaška donirala Ukrajini helikopterje Mi-8, v zameno pa dobila 7-8 let stare ameriške helikopterje UH-60 black hawk.

Pred dnevi sta se hrvaški obrambni minister Ante Kotromanović in načelnik generalštaba Hrvaške vojske Drago Lovrić v Zagrebu pogovarjala z delegacijo Zastopniškega doma ameriškega Kongresa, ki jo je vodil predsednik odbora za delitev zveznih finančnih sredstev Harold Rogers. Gre za odbor, ki da odobritev predlogom Pentagona o vojaški pomoči zavezniškim državam. Kot so neuradno izvedeli, poroča hrvaški dnevnik Jutarnji list, je bila ena od tem razgovora tudi opremljanje Hrvaške vojske z ameriškimi večnamenskimi helikopterji UH-60 black hawk. Gre za pobudo, ki jo je vzpodbudil obrambni minister Hrvaške Kotromanović že pred meseci v pogovoru z ameriškim podpredsednikom Bidnom. Tedaj sta govorila o možnosti, da bi Hrvaška od Nacionalne garde Minnesote kupila helikopterjem stare 7-8 let. Med tem pa je iz ZDA prišlo v Zagreb vprašanje, če bi Hrvaška zamenjala svoje transportne helikopterje Mi-8MTV za ameriške black hawke, hrvaške helikopterje pa bi potem poslali Ukrajinski vojski.

Ameriški helikopter Sikorsky UH-60 black hawk

Za hrvaške uradne vojaške osebe je bila ponudba seveda zanimiva, saj bi tako lahko izpogajali dobavo sodobnih rabljenih helikopterjev novejše proizvodnje. Po omembah Jutarnjega lista naj bi šlo celo za 20 ameriških helikopterjev. Kotromanović si je ob obisku ZDA ogledal black hawke v helikopterski bazi Nacionalne garde Minnesote. Američani bi ob helikopterjih nudili tudi logistično podporo, usposabljanje pilotov in tehnikov, zagotavljali pa bi tudi rezervne dele. V Hrvaškem vojnem letalstvu (HRZ i PVO – Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) menijo, da bi bila nabava teh helikopterjev zelo dober posel, saj so black hawki idealni za operacije, v katerih sodeluje Hrvaška vojska, pa tudi za iskalne in reševalne akcije ter zaščito.

Nov krog razgovorov o tem poslu naj bi stekel naslednji mesec, ko na hrvaški vojaški poligon Slunj na ogled velike vojaške vaje prihaja poveljnik Združenega štaba ameriške vojske, general Martin Dempsey.

Hrvaške letalske sile (HRZ i PVO) imajo 14 helikopterjev Mi-8MTV in deset helikopterjev Mi-171Sh. Lani so podpisali pogodbo o remontu šestih helikopterjev Mi-8, na štirih je remont končan, dva še zaključujejo, saj so bili rezervni deli več kot tri mesece blokirani v Sevastopolju. Letos pa naj bi se dogovorili za remont še šestih helikopterjev.

Minister Kotromanović je ameriškemu podpredsedniku in predstavnikom Kongresa nedvoumno potrdil, da Hrvaška ne želi biti odvisna od ruske oborožitve. Na hrvaškem obrambnem ministrstvu tudi ne vedo, ali bodo pogodbe o nabavi rezervnih delov in/ali remontov spoštovani ter ali bodo zaradi morebitnih sankcij proti Rusije ogrožene aktivnosti Hrvaške vojske. Hrvaška je tudi že ponudila pomoč pri usposabljanju specialnih sil Ukrajine, ukrajinske vojske s helikopterji pa bi Hrvaško pozicioniralo kot resno članico Nata, na katero se zavezništvo lahko zanese.

Hrvaški helikopter Mi-8MTV (220)

Hkrati bi takšno pozicioniranje Hrvaški odprlo dodatne možnosti v razgovorih z ZDA glede pomoči pri vojaškem opremljanju. Hrvaška se je že dokazala kot zanesljiv partner ZDA v Afganistanu, pa tudi v primeru oboroževanja sirskih upornikov, ko so na zahtevo ZDA iz hrvaških skladišč orožja Siriji poslali nekaj sto ton različnega streliva in oborožitve. Tako tudi ne čudi ameriška donacija 212 logističnih in bojnih vozil, financiranje uničevanja neperspektivnega streliva ipd. ZDA letno donirajo Hrvaški za približno 190 milijonov dolarjev vojaške pomoči. Po mnenju Jutarnjega lista je zdaj priložnost, da se ta pomoč Hrvaški dodatno poveča, v sklopu tega pa tudi, da se začne ponovne pogovore z  Američani o opremljanju Hrvaške z bojnimi letali.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Madžarska prodaja Ukrajini tanke T-72

Madžarski mediji poročajo, da je Madžarska prodala Ukrajini kar 80 rabljenih tankov T-72 po ceni 8.500 USD za kos, kar naj bi bilo približno desetina tržne cene.

Ukrajina bo plačala 400.000 USD kazni za hrvaške lovce MiG-21

Hrvaška bo vseh 12 letal MiG-21 v skladu s sporazumom o nakupu in prenovi v celoti od ukrajinske strani prevzela šele po zaključku vseh testiranj ter popravilu morebitnih napak.

Povezani članki