Madžarska prodaja Ukrajini tanke T-72

by Urednik

BO UKRAJINA KUPILA TUDI MADŽARSKE LOVCE MIG-29 IN HELIKOPTERJE?

Madžarski mediji poročajo, da je Madžarska prodala Ukrajini kar 80 rabljenih tankov T-72 po ceni 8.500 USD za kos, kar naj bi bilo približno desetina tržne cene. Nova cena tanka T-72 se giblje od 1 milijona USD naprej.

Madžari so na posel postali pozorni ob fotografijah tankov T-72, naloženih na vagone vlaka, ki je iz mesta Nyíregyház odpeljal v prvih dneh avgusta 2014. Madžarska vojska je zaradi finančne stiske prek dveh razpisov prodala 80 (58 + 22) odvečnih glavnih bojnih tankov T-72 zasebnim podjetjem.

Po navedbah madžarskih medijev, naj bi tanke prodali kot staro železo (kar naj bi opravičevalo tako nizko ceno), ki pa so jih z vlaki prepeljali direktno na prizorišča spopadov v Ukrajini. Poleg tega se omenja tudi ponudbi za prodajo madžarskih lovcev MiG-29 in helikopterjev, ki naj bi bili prav tako namenjeni v Ukrajino.

Rusko zunanje ministrstvo se je na madžarsko prodajo tankov Ukrajini že odzvalo s protestom in pripombo, da je ukrajinski nakup orožja iz Madžarske v neposrednem nasprotju z zakonskimi obveznostmi Budimpešte na področju izvoza konvencionalnega orožja EU.

Pripravil: A. Knific, foto: Hidfo.net

Madžarski tank T-72 na poti v Ukrajino Madžarski tank T-72 na poti v Ukrajino

Povezani članki