Bo Indija namesto lovcev rafale raje kupila suhoje Su-30?

by Urednik

NAMESTO FRANCOSKIH LETAL RAFALE POL CENEJŠI LICENČNI SU-30MKI

Zaradi zapletov pri dogovarjanju s francoskim proizvajalcem Dassault za lovce rafale, se Indija nagiba k odločitvi, da raje naroči lovce Suhoj Su-30MKI, ki jih po licenci izdeluje indijsko podjetje HAL.

Indija razmišlja, da bi namesto francoskih bojnih letal četrte generacije Dassault rafale kupila doma izdelane (po ruski licenci) lovce Su-30MKI. Prvič, potem ko so konec januarja 2012 objavili novico, da je Indij na natečaju za prihodnje srednje večnamensko bojno letalo izbrali francoskega lovca rafale, so uradno povedali, da obstajajo veliki problemi v pogajanjih s francoskim proizvajalcem letala Dassault Aviation glede dobave letal Indiji. Kot je pred dnevi v svojem pogovoru z mediji izjavil indijski obrambni minister Monohar Parrikar, se   »zapleta« v pogajanjih praktično že tri leta, saj Francozi zavračajo nekatere zahteve, ki so jih postavile Indijske letalske sile v natečaju. Ob tem je indijski obrambni minister navedel še, da bi bili doma licenčno izdelani lovci SU-30KMI ustrezna zamenjava za francoske rafale, če do dobave slednjih ne bo prišlo. Po navedbah nekaterih indijskih virov naj bi Francozi zavračali prevzem odgovornosti za proizvodnjo 108 rafalov v obratih indijskega letalskega proizvajalca Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), ki ga omenja natečaj.

Indijske letalske sile sicer načrtujejo do leta 2018 nakup 272 lovcev Su-30MKI, proizvodni obrat HAL v Nashiku izdeluje lovce po ceni 56 milijonov USD za letalo, kar je polovico manj, kot zahtevajo Francozi za rafala.

Indijski obrabni minister je navedel tudi spremembe v politiki nabav obrambnih zmogljivosti, ki bo sicer dovoljevala delovanje tujih predstavnikov in tehničnih svetovalcev, vendar pa za uspešno sklenjene posle ne bodo mogli prejemati nikakršnih provizij ali odstotkov od uspešno sklenjenih poslov. Po indijskih virih je osnutek te spremembe že napisan, nova usmeritev v obrambnih nabavah pa naj bi bila sprejeta v poldrugem mesecu. Po besedah indijskega obrambnega ministra naj bi odpravili »črno listo« tujih dobaviteljev vojaške opreme in orožja Indiji, predvsem tistega dela, ki je na prednostni listi dobav vojski. Seveda pa bodo poslej provizije prepovedane.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Suhoj Su-30MKM VS Eurofighter typhoon VS Dassault rafale

Povezani članki