Bo Indonezija lovce F-5 tiger zamenjala s suhoji Su-35?

by Urednik

INDONEZIJSKE LETALSKE SILE IZBIRAJO NOVEGA LOVCA MED F-16, F-15, JAS-39 GRIPEN IN SUHOJ SU-35

Indonezija želi zamenjati svojo zastarelo floto 23 reaktivnih letal F-5 tiger II s sodobnimi lovci, ki lahko nosijo rakete dolgega dosega. Najresnejši kandidat je letalo Suhoj Su-35.

Indonezijsko ministrstvo za obrambo je razkrilo ​​načrt za zamenjavo lovskih letalih F-5 tiger II, ki jih bodo upokojili do leta 2020, z najnovejšo generacijo lovcev, kot so ruski lovci Su-35.

“Prejeli smo ponudbe več proizvajalcev letal za zamenjavo lovskih letalih F -5 tiger. Smo v procesu ocenjevanja kateri lovec bo najbolje ustrezal našim zahtevam, ne glede na to ali je letalo iz Rusije, ZDA ali kake druge države,” je izjavil indonezijski obrambni minister Purnomo Yusgiantoro. Ob tem je izrazil upanje, da bodo izbrali bojno letalo, ki bo lahko uporabljalo rakete dolgega dosega.

Indonezijska vojska želi kupiti 16 novih bojnih letalih med letoma 2015 in 2020. Minister je poudaril, da ima vsaj 6 različnih lovcev možnost nadomestiti zastarela letala F-5, ki jih uporabljajo že več kot tri desetletja.

Formacija indonezijskih lovcev F-5 tiger II

Indonezijske letalske sile so že opravile študijo in preučile ustreznost ruskih lovcev Suhoj Su-35, ameriških F-15 eagle in F -16 fighting falcon ter švedskega SAAB JAS-39 gripen. Indonezija v svoji floti vojaških letal že ima 24 lovcev F-16A/B (ki pa ne ustrezajo njihovim željam – lovec 4+(+) generacije), kot tudi suhoje Su-27 in Su-30.

lovec-suhoj-su-35

Glede na izjave predstavnikov indonezijske vlade in dejstvo, da je Indonezija po letu 2003 od Rusije že kupila 5 lovcev Su- 27SKM in 11 lovcev Su-30MK2 (vmesna različica med Su-27 in Su-35), imajo ruski lovci Su-35 vsekakor največ možnosti. Poleg tega pa Indonezijska mornarica razmišlja tudi o nakupu ruskih dizelsko-električnih podmornic razreda kilo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Indonezijski lovci Suhoj

Povezani članki