Bo Kitajska za sporne otoke uporabila “krimski scenarij”?

by Urednik

ZAHOD SE BOJI KITAJSKIH TEŽENJ PO SPORNIH OTOKIH SENKAKU, PARACEL IN SPRATLY

Britanski časopisi poročajo, da bi se Kitajska lahko zgledovala po ruski priključitvi Krima pri reševanju ozemeljskih sporov s sosednjimi državami glede otočij Diaoyu (Senkaku), Paracel in Spratly v Južnem kitajskem in Filipinskem morju.

Kitajska se lahko pri svojih ozemeljskih težnjah zateče k “krimskem scenariju” in nenadoma osvoji otoke z izkrcanjem svojih vojakov, ves svet pa bi to lahko le nemo opazoval.

Kitajsko zanimajo otočja Diaoyu (Senkaku), Paracel in Spratly tako zaradi bogatih ribolovnih območjih, kot tudi nahajališč nafte in zemeljskega plina. Za sporne otoke je Kitajska v sporu z Japonsko (Diaoyu), Filipini, Vietnam in Malezija (Spratly), Tajvanom in ponovno Vietnamom (Paracel).

 Novinarji britanskega časopisa Financial Times so še posebej opozorili na filipinske otoke, saj imajo Filipini kar 47-krat manjši obrambni proračun od Kitajske, vse te majhne države (napram Kitajski) pa bi ob posredovanju kitajske Ljudske osvobodilne vojske (PLA) potrebovale pomoč ZDA. Filipini želijo spor s Kitajsko reševati s pomočjo arbitraže, njihov pravni položaj pa naj bi bil po mnenju analitikov dober. Vendar pa je verjetno vse odvisno od volje Kitajske in njenih namenov. Več o kitajskih ozemeljskih težnjah smo pisali že v spodnjih člankih.

Sporna otočja Paracel, Spratly in Diaoyu (Senkaku)

Poraja se seveda vprašanje ali so se ZDA pripravljene spustiti v novo vojno po vseh vojaških posredovanjih na Bližnjem vzhodu, ki v očeh ameriškega prebivalstva veljajo za neuspešna.

Zahodni mediji v zadnjih dnevih pogosto primerjajo vdore Kitajske vojske na sporna ozemlja, ki se dogajajo že vse od leta 2009, z ruskim na Krimski polotok.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Ameriški obveščevalci trdijo, da se Kitajska vojska zadnje mesece pripravlja na napad na japonske sile in zasedbo spornega otočja Senkaku oz. Diaoyu.

Peking bi lahko kmalu razglasil še drugo identifikacijsko območje zračne obrambe na območjih spornih otočij Paracel in Spratly ter tako nad celotnim Južnim kitajskim morjem.

Povezani članki