Bo Rusija odložila razvoj lovca Su-57 in raketnega sistema S-500?

by Urednik

GLAVNE NOVOSTI RUSKIH LETALSKIH SIL ZAMUJAJO V RAZVOJU

Novi oborožitveni program Kremlja za obdobje 2018-2017 vključuje nadaljevanje procesa posodabljanja Ruskih vesoljsko-letalskih sil, vendar to ne bo vključevalo nakupa lovcev Su-57 PAK-FA in raketnih sistemov S-500.

Rusija bo resda nadaljevala z opremljanjem sodobnih bojnih letal, kot sta lovec za dosego prevlade v zraku Su-35S flanker-E in lovski bombnik za globoke prodore Su-34 fullback, zato pa ne bodo v večjem številu nabavljali novih bojnih letal pete generacije Su-57 PAK FA vse do leta 2027.

To naj bi se ne zgodilo vse dokler ne bodo nared novi sodobni pogonski agregati, kar naj bi se ne zgodilo pred letom 2017, ugotavlja v zapisu za PONARS Policy Memo višji znanstveni raziskovalec Dmitrij Giorenburg iz Centra za mornariške analize, Po njegovem mnenju naj bi Rusija v naslednjih osmih letih nabavila le nekaj omenjenih letal za testiranje.

Bodo pa nadaljevali proizvodnjo večnamenskih bojnih letal. kot sta Su-35S flanker–E  in Su-30SM flanker-H ter lovskih bombnikov Su-35 fulback. Ob tem bodo izdelali še manjše število lahkih lovcev MiG-35 fulcrum, ki bodo prišli v operativno rabo v VVS Ruske federacije.

Rusija nadaljuje s proizvodnjo in dobavo lovcev Su-35 po konec leta 2016 podpisani pogodbi o nabavi 50 letal. Dobava lovcev Su-30SM in lovskih bombnikov Su-34 bo potekala v tempu 12 do 18 letal letno, še meni Gorenburg. Bodo pa upočasnili dobave teh sodobnih lovcev in tako omogočili dobave prioritetnih sistemov.

Podobno je na helikopterski sceni, kjer bodo potekale dobave naročenih helikopterjev, razvoj novega super hitrega bojnega helikopterja pa bodo odložili in ga ne bodo začeli pred letom 2027.  V naslednjih letih se bo Rusko vojno letalstvo usmerilo v dobave letal za podporno, kot so strateški transporterji in letala za izvidovanje, opazovanje, nadzor in zgodnje opozarjanje (AWCS), pa tudi v letala za oskrbo z gorivom v zraku. Po Gorenburgovem mnenju so razvoj in proizvodnjo  tovrstnih letal v Rusiji (pre)dolgo zanemarjali, zato zdaj prihajajo v ospredje. Tako naj bi končno začeli (2019) dolgo časa odlašano serijsko proizvodnjo transporterjev Il-76-MD90A, ki bi naj jih dobavljali v tempu po 10 do 12 letno. V razvojni fazi je lahko transportno letalo, prototipno pa naj bi bilo po načrtih nared v letu 20124. Ena od ruskih prioritet pa je tudi poveljniško nadzorno letalo (AWACS). Gre za različico letala Il-76MD90  z oznako A-100, ki naj bi bilo dobavljeno že leta 2016, vendar so dobavo znova odložili.

Kot pa pravi Gorenburg v svoji analizi, pričakujejo v Rusiji pravi bum na področju brezpilotnikov, po letu 2020 naj bi imeli zmogljive oborožene brezpilotnike, dobili pa naj bi tudi novo generacijo izvidniških brezpilotnih letal.

Na področju opremljanja z zračnoobrambnimi sistemi načrtujejo proizvodnjo in opremljanje z obstoječimi zračnoobrambnimi sistemi, kot pa kaže, bodo razvoj sistema S-500 prometej preložili v prihodnost. Rusija bo tako uporabljala sistema dolgega dosega S-400 in kratkega pancir-S, najsodobnejši sistem S-500 pa naj bi bil nared za serijsko proizvodnjo šele kasneje, čeprav so ga načrtovali za operativno rabo že po letu 2020, po prvotnih načrtih pa naj bi prišel v serijsko proizvodnjo že v letu 2015. Novi standardni zračnoobrambni raketni sistem kratkega dosega pa naj bi bi, v uporabi šele v letu 2030. Kot pa menijo izvedenci, takšna upočasnitev vojaških programov ni nobeno presenečenje za Ruske letalske sile.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki