Bo Turčija kupila najnovejša ruska vojaška letala…?

by Urednik

… ČE JI ZDA NE BODO PRODALE LOVCEV F-16

Turčija je pred časom zaprosila ZDA za nakup 40 lovskih letal F-16 in posodobitev približno 80 tovrstnih bojnih letal, ki delujejo v turških letalskih silah.

Turčija je še vedno pripravljena razmisliti o nakupu ruskih lovskih letal Su-35 in Su-57, če Ankari ne bo uspelo doseči dogovora z Washingtonom o dobavi ameriških lovcev F-16, je v ponedeljek dejal vodja turške obrambne industrije Ismail Demir.

»Če ZDA po situaciji z letalom F-35 ne bodo odobrile dogovora o F-16, Turčija ne bo ostala brez alternativ. Vprašanje nakupa ruskih letal Su-35 in Su-57 se lahko kadar koli znova pojavi,« je Demirja citirala turška televizija NTV.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je 17. oktobra dejal, da bi ZDA lahko Turčiji prodale lovce F-16, po odločitvi, da bodo Ankaro izključile iz programa razvoja lovca pete generacije F-35, potem ko je Ankara kupila ruski zračnoobrambni raketni sistem S-400.

Tiskovna agencija Reuters je 17. oktobra poročala, da je Turčija zaprosila ZDA za nakup 40 lovskih letal F-16 in posodobitev približno 80 tovrstnih vojnih letal, ki delujejo v turških zračnih silah. Moskva in Ankara sta leta 2017 sklenili dogovor o dobavi ruskih sistemov zračne obrambe S-400 Turčiji, s čimer je postala prva članica Nata, ki je to orožje za zračno obrambo kupila od Rusije, ta odločitev Ankare pa je razjezila ZDA in Nato. Washington doslej ni opustil prizadevanj, da bi Turčija opustila ruski sistem zračne obrambe. Turčija ni popustila pritiskom ZDA in je dejala, da bo obdržala sistem S-400, Washington pa se je odzval tako, da je Ankaro izključil iz ameriškega programa razvoja bojnega letala pete generacije F-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki