Bo Turčija namesto ameriških F-35 kupila ruske lovce Su-57?

by Urednik

Bo Turčija namesto ameriških F-35 kupila ruske lovce Su-57

Če bodo ZDA blokirale prodajo lovcev F-35 zaradi nakupa ruskih raketnih sistemov S-400, bi se Turčija lahko odločila za nakup ruskih lovcev 5. generacije Su-57 (T-50 PAK-FA), poroča turška spletna stran Yeni Safak, ki se sklicuje na anonimen vir iz turške obrambne industrije.

Pomočnik državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Wess Mitchell je namreč sredi aprila 2018 sporočil, da bi turški nakup zračno- obrambnih sistemov S-400 iz Rusije lahko negativno vplival na dobavo ameriških lovcev F-35. Za blokado turškega nakupa pa se zavzema tudi skupina ameriških senatorjev – ti so tako iz vrst republikancev kot demokratov.

Ankara naj bi se zato – sicer neuradno – že začela zanimati za rezervno možnost, ki pa pomeni nakup ruskih lovcev Suhoj Su-57. Vendar pa v Turčiji vsi poudarjajo, da to ni uradno stališče vlade.

Decembra 2017 sta Rusija in Turčija podpisali pogodbo za dobavo dveh baterij raketnih sistemov zračne obrambne S-400 za potrebe Turške vojske, kar pa je predvsem v ZDA naletelo na ogorčenje.

Pripravil: A. Knific

 

Povezani članki