Bodo ameriški lovci F-22 v Evropi povzročili spopad z Rusijo?

by Urednik

RUSIJA SE BO ODZVALA NA AMERIŠKE LOVCE F-22 V EVROPI

Ameriške letalske sile (USAF) so ponovno napovedale, da bodo v Evropi namestile svoje “nevidne” lovce F-22, s čimer želijo krepiti regionalno varnost in stabilnost. Čeprav točne lokacije namestitve in števila letal, kakor tudi datuma začetka misije lovcev F-22 v Evropi niso napovedali, pa je vnovična ameriška napoved sprožila priprave tudi v Rusiji.

Po izjavah Deborah Lee James, ameriške sekretarke za letalske sile, ki je podobne načrte razkrila že junija 2015 med obiskom letalskega salona Le Bourgetu 2015, na novinarski konferenci v Pentagonu je “vojaška dejavnost Rusije v Ukrajini še vedno velika skrb za ZDA in evropske zaveznike.”

Iz Rusije pa že prihajajo novice o morebitnih protiukrepih na namestitev lovcev 5. generacije F-22 v Evropi. Rusi odgovarjajo, da bo letenje ameriških letal v neposredni bližini ruskih meja sprožilo polete ruskih vojaških letal nad Mehiškim zalivom in ob obali kanadske province Britanska Kolumbija, tik ob meji z ZDA.

Moskva “pozorno spremlja” situacijo in je pripravljena, da se odzove, če bi do tega prišlo, je dejal član odbora za obrambo ruske dume Franz Klintsevich na to temo. Že ob junijski napovedi Američanov je ruski vojaški analitik Vladimir Batyuk dejal: “Morebitno ameriško  uvajanje bojnih letalF-22 raptor v Evropi bo neizogibno povzročilo spopad med Rusijo in Natom, v vsakem primeru se lahko ruska stran odzove na poteze Washingtona.”

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

SORODNE NOVICE:

ZDA v Evropi namestile lovce F-22 raptor

Predstavniki Ameriških letalskih sil so sedanji položaj z Rusijo opisali kot “največjo nevarnost”, zato so tudi reagirali z namestitvijo lovcev 5. generacije F-22 raptor v Evropi.

Ruski odziv na prvo ameriško uporabo lovca F-22 v spopadih

Ruski analitiki so mnenja, da so ZDA začele uporabljati 5. generacijo “stealth” lovcev F-22 raptor v napadih na cilje Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) zaradi strahu pred sirskimi protiletalskimi sistemi.

 

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015.

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki