Bodo Švicarji na referendumu zavrnili nakup lovcev gripen?

by Urednik

ANKETA INŠTITUTA LEGER POKAZALA, DA JE 62 % ŠVICARJEV PROTI NAKUPU GRIPNOV

Okoli 62 odstotkov švicarskih volivcev bi se sredi marca 2014 odločilo zavrniti predlog za zamenjavo zastarele flote švicarskih lovcev Northrop F-5 tiger s švedskimi lovci Saab Jas-39 gripen E.

Večina švicarskih volivcev se je v anketi odločila proti nakupu 22 lovcev gripen švedskega proizvajalca Saab, kar povečuje verjetnost, da bo 18. maja na referendumu zavrnjen predlog nakupa v višini 3,4 milijarde dolarjev.

Raziskava švicarskega inštituta Leger, v kateri je bilo vključenih 1000 ljudi, da bi okoli 62 % volilcev glasovalo proti nakupu, za nakup pa le 32 %, so minuli teden objavili v švicarskem časopisu SonntagsBlick.

Nakup 22-ih novih lovcev Jas-39 gripen E, s katerimi želijo zamenjati stara letala F-5 tiger (zanje se zanima Ameriška mornarica – novica spodaj), razburja javnost v Švici, ki ni bila v vojni že 200 let, saj bo posel zahteval znižanje stroškov na drugih področjih, tudi pri izobraževanju.

Švicarski lovec F-18 in JAS-39-gripen-E

Glasovanje o nakupu novih letal je predvideno za 18. maj 2014, ko naj bi se Švicarji na referendumu odločali tudi o predlogu uvedbe najvišje minimalne plače na svetu (22 (18 evrov) švicarskih frankov na uro oz. 4000 frankov na mesec(3.283 evrov)), kar je v anketi potrdilo 52 % vprašanih.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedija

Ameriška mornarica namerava kupiti švicarske rabljene lovce F-5 tiger II in jih uporabljati kot sovražnikova letala v simulacijah bojev.

Povezani članki