Bodo ZDA dobile novega lahkega lovca?

by Urednik

NOVO AMERIŠKO TRENAŽNO LETALO BOEINGT-X

Pred novim letom je s steze letališča St. Louis v Missouriju  vzletelo majhno dvosedežno vojaško reakcijsko letalo, ki je na pogled spominjalo na lovsko letalo. Šlo je za skupni projekt ameriškega Boeinga in švedskega Saaba, s katerim konkurirata za novo ameriško reaktivno šolsko letalo v okviru projekta T-X. Boeing se je v tem projektu, za razliko od nekaterih drugih ponudnikov (Lockheed Martin T-50  in Leonardo/Alenia M-346/T-100) odločil za popolnoma novo zasnovo letala, s katerim bodo v Letalskih silah ZDA (USAF) zamenjali že kar precej ostarele šolske reakcijske (nadzvočne) Northropove dvomotorne dvosede T-38 talon.

Prvi polet Boeing/Saabovega novinca je trajal slabo uro, krmila pa so bila v rokah preizkuševalnega pilota Stevena Schmitda ob asistenci pilota USAF Dana Draegerja. Schmitd sodeluje v projektu novega šolskega letala že vse od začetka in ga pozna do obisti. Po pristanku pa je povedal, da je letalo izpolnilo vsa pričakovanja. Zasnovano je bilo za lahkotno in odzivno upravljanje in kot takšno se je izkazalo tudi v krstnem poletu. Preizkuševalni pilot je pohvalil predvsem pilotsko kabino, ki je intuitivna, prostorna in prilagodljiva/nastavljiva, vse potrebno pa je v dosegu roke.

Pri Boeingu zatrjujejo, da je enomotorni dvosed z dvema repnima stabilizatorjema cenovno dostopnejše in prilagodljivejše od večine obstoječih letal za te namene in tudi sicer. Nekaj podobnega sta v tem natečaju s svojima letaloma skušala doseči tudi Lockheed Martin s projektom T-50 (izvira iz skupnega projekta z Južno Korejo) in pa Northrop Grumman, ki se je tudi odločil za popolnoma novo zasnovo letala. Čeprav je bilo glavno vodilo Boeing/Saabovih konstruktorjev izpolniti zahtev USAF po novem šolskem letalu, pa so šolsko letalo opremili tudi s podkrilnimi nosilci orožja. Tako ga bodo lahko prilagodili tudi za bojno delovanje – kot lahko letalo za podporo. Pri tej funkcionalnosti je vztrajal tudi Lockheed Martin s svojim T-50, ki je pravzaprav izpeljanka Lockheed Martinovega (izvorno General Dynamicsovega, ki pa je prešel pod okrilje LM) F-16 fighting falcona. Torej od T-50 pa do lahkega bojnega letala – lahkega lovca ni dolga pot! Povsem očitno je torej, da bosta, če seveda uspeta v natečaju (ali pa tudi, če razvoj nadaljujeta samostojno – na lastne stroške),tako Boeing/Saab in/ali Lockheed Marin trgu lahko ponudila poleg šolske izvedenke T-X tudi lahko bojno letalo za podporo in/ali izvedenko lahkega lovca. V tem primeru bi letalo jasno opremili s primerno elektronsko opremo.

V svetu je namreč kar precej ameriških zaveznic in drugih zainteresiranih  držav, ki si drugih ameriških (ter iz drugih držav proizvajalk) bojnih letal, kot so na primer visokocenovni F-35, pa F-15E, F/A-18 ali F-16C/D pač ne morejo privoščiti. Večina držav ne potrebuje visokosofisticiranih bopjnih letal, tako, da bi bojna izvedenka T_X prav lahko zapolnila nišo, podobno  kot jo je nekoč Northropov  F-5E freedom fighter, ”bratranec” – izvedenka iz šolskega T-38 talona. V ZDA/USAF ga v bojnih enotah niso ravno uporabljali (F-5 pa so bili v znameniti ”agresorski” eskadrilji, v kateri so ”igrali” ruske lovce MiG-21), zato pa so te lahke lovce – in jih še vedno – uporabljali v številnih državah po svetu, od Švice do Turčije, Brazilije ipd.

Pripravil: B. Knific, foto: Boeing

Povezani članki